П'ятница, 29 Березня 2024 р.
1 Січня 2022

ТВОРЧІСТЬ ДІТЕЙ ДЛЯ ГРОМАДИ

Діти завжди бачать світ у позитивних тонах, зазвичай іншим, ніж він є для дорослих. Іноді дитячі фантазії допомагають нам інакше подивитися на життя та почати робити його кращим. Серйозне ставлення з боку дорослих отримали твори юних кам’янчан, які ввійшли до збірки «Місто моєї мрії». Презентація книги відбулася 23 грудня в Галереї мистецтв.
Її упорядницею стала очільниця ГО «Батьківська рада Кам’янця-Подільського» Наталя СЕКРІДОВА, яка зізнається, що спочатку ініціатива мала інший формат.

– Ця ідея не лише моя, – розповідає пані Наталя. – Незадовго до 2 квітня, коли відзначають Міжнародний день дитячої книги, в нас виникло бажання зробити щось разом із дітьми та з’явився задум літературного конкурсу.
Згодом проєкт отримав допомогу міської влади. Так розпочався конкурс для дітей «Напиши казку «Місто моєї мрії». Протягом 25 лю­того – 1 березня 2021 року діти надіслали 30 казок. Переможців не обирали, а зберегли всі отримані оповідання, які й увійшли до збірки казок.
Було знайдено і спосіб, як розповсюдити твори маленьких ка­м’янчан так, щоб вони дійшли навіть до тих, хто не читатиме «Місто моєї мрії». Завдяки департаменту гуманітарної політики, дитячі твори зачитали відомі жителі міста: від міського голови Михайла Посітка до чемпіонки з кікбоксингу Ірини Рудої та режисера Андрія Зайця. Потім інтерактивний елемент було додано до самого видання. У готовому варіанті книги поряд із кожною казкою є qr-код. Просканувавши його, отримуємо посилання на відеозапис із зачитуванням твору. Відео всіх казок можна знайти на ютуб-каналі міської ради.
Місія щодо створення ілюстрацій до збірки також була довірена дітям – вихованцям художньої студії простору розвитку «StarHouse» і гуртка виготовлення сувенірів та анімації ХОЦНТТУМ.
– Іншого такого проєкту в нашій країні немає. Сумніваюся, що є за кордоном, – каже керівник гуртка Сергій БОДНАР. – Я беру участь у багатьох громадських проєктах і бачу одну цікаву особливість – наше місто навчилося читати українською мовою, розмовляти нею та пишатися. Така ініціатива навчить кам’янчан пишатися своїм містом.
Реалізувати задумане допоміг конкурс місцевих видань, які претендували на друк за бюджетні кошти. «Місто моєї мрії» отримало 50 тис. грн. Однак перший при­мірник було створено на волонтерських засадах видавництвом «Рута».
Загалом у рамках проєкту заплановано виготовлення 300 примірників, які будуть розповсюджені в бібліотеках і благодійних організаціях, оскільки «Місто моєї мрії» не має комерційної складової.

Олександр ЩЕРБАТИХ.