П'ятница, 29 Березня 2024 р.
3 Червня 2022

НАША ВЕСНА ТЕПЕР ВОЮЄ

Весна в нашому місті настає щороку. Не бракує в цю пору й мистецтва. Минулої п’ятниці у Виставковій залі стартувала вже традиційна виставка «Кам’янецька весна», яка тепер має на меті допомогти ЗСУ.

Багато років подією опікувалися голова правління «Першої фермерської кредитної спілки» Сергій ГИЩУК і місцевий ху­дож­ник Сергій БОДНАР. Нині чоловіки перебувають на східних ру­бежах України, де в лавах ЗСУ протистоять окупантам.
Тож цього разу координатором дійства став голова місцевого товариства «Просвіта» В’ячеслав ПОЛЯТИНЧУК. Він зізнається, що його завдан­ням було залучити до вистав­ки якомога більшу кількість художників та їхніх картин. І йому це вдалося, адже майже 50 митців представили більш ніж сотню витворів. Це олійний, акварельний, гуашевий, акриловий живопис, графіка, вишивка, іконопис, живопис вовною, сухою та олійною пастеллю, скульптури та роботи, виконані в авторській техніці.
А до подільських художників додалися і колеги з Харкова та столиці.
– У нас представлені роботи харків’янки Вікторії Безуглої. Нині мисткиня творить у Кам’янці-Подільському, в майстерні «Хата на узвозі». І хоч уже планує повертатися до Харкова, вирішила долучитися до «Кам’янецької весни», – каже Славко Полятинчук. – Або, наприклад, Богдан Макаренко – киянин, який раніше неодноразово був у Кам’янці на художніх пленерах. Він намалював декілька класних робіт. Одну з них уже придбали за 5000 грн, які підуть на допомогу ЗСУ.
А точніше на придбання автомобіля для підрозділу, бійцем якого є наш земляк Павло Білоус. Автомобіль доставлений із Німеччини до Львова, очікує, що його переобладнають під евакуаційний спец­транспорт для вивезення поранених із поля бою. Саме кам’янчанин працюватиме на ньому. Необхідна сума чимала в наших умовах – 5600 доларів. За декілька днів силами волонтерів і любителів було зібрано понад 60000 грн. Тому немає сумніву, що потрібну суму буде зібрано, але, за словами пана Полятинчука, час тут також важливий:
– Цей автомобіль потрібно купити якомога швидше. Якщо вдасться за тиждень, це буде значно краще, ніж за два. Ад­же після переобладнання транс­порт одразу вирушить на фронт і рятуватиме життя нашим хлопцям.
Переглянути, уточнити ці­ну та придбати елементи експозиції можна безпосеред­ньо у Виставковій залі. Але потрібно зважати, що праці деяких митців не продаються, а інших – так, проте частина кош­тів спрямовується на благодійність. Продаж деяких картин передбачає передачу всієї суми на підтримку війська.
«Кам’янецька весна» триватиме до 28 червня.

Олександр ЩЕРБАТИХ.