Субота, 20 Квітня 2024 р.
30 Квітня 2021

БУТИ ФІЛОЛОГОМ – АКТУАЛЬНО, ПРЕСТИЖНО, ВИГІДНО!

Не дивуйтеся! В епоху буму технологій особливої ваги набирає вміння до­нести свою думку до адресата та переконати співрозмовника. Професія копірайтера стає дедалі популярнішою. Вчителі філологічного профілю ліцею плідно працюють над вихованням агентів впливу, майбутньої еліти, майстрів слова. Навіть в умовах дистанційного навчання учні ліцею мають значні досягнення на філологічній ниві та надихають учителів пишатися ними.

Ліцеїсти мають можливість першої проби пера, розвивають навички спілкування, застосовують набуті в ліцеї знання на практиці й конвертують усе це в конкретний продукт. Вражає розмаїття тематики робіт: від екологічної культури до моди на здоровий спосіб життя.
За результатами обласного заочного конкурсу 2021 року «Я – журналіст» (керівниця – заступниця директора Галина Демчук), учениць 10 класу Ірину Гоцуляк та Юлію Кошель, які здобули 1 та 2 місця відповідно, запрошено на навчання в Острозьку академію. Хтозна, можливо, це стане майбутньою професією наших вихованців?
Також Ірина Гоцуляк увійшла до фіналу Міжнародного онлайн-конкурсу «Ge­nius olympiad» у Сполучених Штатах Америки. У рамках Всеукраїнської олімпіади з креативності «Destination Imagination» (керівник команди ліцею «Куб» – заступник директора Юрій Смольницький) дів­чина написала поезію у 5 строф на екологічну тему – англійською мовою! Цей поетичний твір допоміг їй заявити про себе, а міжнародне журі гідно оцінило творчий доробок учениці. Очікуємо на підсумки фіналу, який відбудеться в травні.
Чи випадковість це? Ні! Адже до такої вагомої відзнаки Ірина два роки поспіль ставала переможницею обласного конкурсу художнього перекладу тексту в номінаціях «Проза», «Поезія», «Публіцистика», конкурсу перекладу пісні від НПУ ім.М.П.Драгоманова (наставниця – учителька ангійської мови Наталія Паладійчук). Наразі ліцеїстка очікує на результати конкурсу від Linguistic center «Львів Європейський – 2021», в якому виконала переклад англійською, німецькою та польською мовами. І, звичайно, Ірина завжди отримує найвищу оцінку за роботу з художнім перекладом від улюбленої вчительки Наталії Паладійчук на уроках із профільного предмета.
Отож, навчаючись на філологічному профілі Кам’янець-Подільського ліцею, наші учні студіюють вміння та навички формулювати власні думки, дискутувати як рідною, так й іноземними мовами, адже, як сказав Вольтер: «Чудова думка втрачає свою цінність, якщо вона погано висловлена».

Тамара КОВАЛЬСЬКА, директорка ліцею, вчителька зарубіжної літератури.