П'ятница, 29 Березня 2024 р.
17 Вересня 2021

КОВІД ШТУРМУЄ ДІТЕЙ

Цифри щодо захворюваності на ковід стрімко летять угору на відміну від статистики щодо щеплення. Днями до редакції надійшов дзвінок від однієї з освітянок. Жінка поскаржилася на те, що вакцинація в нас примусово-добровільна. Їй уже натякнули, що за відмову від щеплення може залишитися без роботи, і це за декілька років до пенсії.

По роз’яснення ми звернулися до начальника управління освіти і науки міськ­ради Сергія МЕЛЬНИКА, який пояснив:

– Щоденно ми проводимо роз’яснювальну роботу, розмовляємо індивідуально і закликаємо освітян щеплюватися проти коронавірусу, однак нікого не примушуємо і не утис­каємо. Зі скаргами чи запитаннями прошу звертатися на особистий прийом. Наразі вакцинація – єдиний шлях запобігти поширенню ковіду. Кожен освітянин працює з дітьми, а здоров’я школярів – у пріоритеті. Постановою Каб­міну внесено зміни щодо організації роботи закладів освіти в умовах погіршення епідситуації. У разі встановлення «жовтого», «помаранчевого» та «червоного» рівнів забороняється відвідування закладів освіти, якщо провакциновано менше ніж 80% працівників. У такому разі навчання продовжуватиметься дистанційно.
До речі, на 15 вересня щеплено вже 62% освітян. У п’яти школах вакциновано 80% педагогів, зокрема у ЗОШ №11, 12, 9. Маємо певний відсоток працівників, яким за станом здоров’я заборонена імунізація, і вони мають відповідні довідки від лікаря. Також необхідні документи надали педагоги, які вже перехворіли, і їм поки відтермінували щеплення.
Наразі Кам’янеччина перебуває в «зеленій» зоні. За станом на 15 вересня, діагноз «ковід» підтверджений у школяра молодших класів ЗОШ №6. Щодо ГРВІ, то відсоток хворих починає збільшуватися, але наразі в межах норми – близько 8%.

НАМ ДОДАЛИ «PFIZER»

Цього тижня стало відомо, що у Центрі вакцинації (вул.Гагаріна, 54, колишній Будинок офіцерів) проводять щеплення вакциною «Pfizer» з 9.00 до 14.00.
У «Епіцентрі» з 14.30 до 18.00 можна зробити імунізацію «AstraZeneca».
Пункти щеплень працюють у звичному режимі за адресами: Космонавтів, 8 та Героїв Небесної сотні, 45.

КОВІД У КОЛЬОРАХ

Уже з 20 вересня в Україні стануть чинними нові правила карантину, затверджені постановою Кабміну. Вони передбачають запровадження кольорових сертифікатів, які для вакцинованих, у разі виходу із «зеленої» зони, відкриють чимало дверей для отримання послуг, натомість невакциновані можуть зіштовхнутися із низкою обмежень.
Отож, замість двох ковід-­сертифікатів – зовнішнього та внутрішнього – їх буде три. Внутрішній сертифікат буде двох видів – «жовтий», як підтвердження того, що людина отримала перше щеплення, а також «зелений» – про повний курс вакцинації. Маючи такі до­кументи на руках, можна вільно відвідувати кінотеатри, теат­ри, музеї, спортзали, басейни, масові заходи навіть тоді, коли запровадять обмеження «жовтої зони», але за умови, що 80% персоналу цих закладів теж буде вакциновано хоча б першою дозою і матиме «жовтий» сертифікат.
Кардинально зміняться правила у разі переходу України в «червону» зону, що за прогноза­ми може статися не раніше як у листопаді. За правилами «червоної» зони, в Україні закриють усе: торгові центри, кафе, ресторани, кінотеатри, ринки, фітнес-зали. Працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки, заправки. Але цих обмежень не буде, якщо в усіх учасників (відвідувачів, працівників та організаторів) буде «зелений» ковід-сертифікат.
Що стосується шкіл, то для них карантин пом’якшили. Раніше в «жовтій» зоні мали закривати школи, якщо там двома дозами не вакциновані хоча б 80% учителів, тепер дозволено працювати з одним щепленням. Правда, в разі введення «червоної» зони, заклади освіти працюватимуть лише тоді, якщо 100% працівників мають «зелений» ковід-сертифікат.

НА ДИСТАНЦІЙНОМУ ВЖЕ ОДИН ЛІЦЕЙ

Традиційну щотижневу статистику надала завідувачка відділення організації епід­досліджень Кам’янець-Подільського райвідділу ДУ «Хмельницький обласний центр конт­ролю та профілактики хвороб» Алла ГРИЦАЙ:

– Із 9 і до 15 вересня в місті зареєстровано 111 нових хворих, у районі – 82. За станом на 13.00 16 вересня, вже розслідувано 56 нових випадків коронавірусної хвороби. На жаль, ковід відібрав життя в 5 людей.
Спостерігаємо цього тижня поширення вірусу серед дітей: занедужали 7 дітей у місті та 14 – у районі. Ковід підтверджено в учнів ЗОШ №№2, 6 та 7, у вихованця 23 садочка, у двох студентів медучилища та 1 – з харчового коледжу. У Чорнокозинецькому дитсадку занедужали 2 дитини, в Колубаївській гімназії та Кадиївському ліцеї – по одному школяру, також захворіла завідувачка Слобідсько-­Рихтівського ДНЗ. Через сплеск захворюваності в Сокільському ліцеї імені Кротіка заклад відучора переведено на дистанційне на­вчання. 13 вересня занедужали вчитель та двоє учнів. Із метою локалізації осередку, 15 вересня обстежено 66 контактних осіб і виявлено ще 10 нових випадків: 6 дорослих і 4 дітей.
Питома вага дітей, які захворіли, перевищує 10% від усіх хворих. Таких високих цифр не спос­терігали від початку пандемії. Ймовірно, що серед дорослих уже сформувався колективний іму­нітет, бо чимало перехворіли, а також є значна частка вакцинованих. Натомість вакцинація дозволена лише з 12 років і обмеженим категоріям.