Середа, 24 Квітня 2024 р.
1 Квітня 2022

ПЛЮС ЩЕ ОДИН НАЦІОНАЛЬНИЙ

Вісім років тому орки окупували частину Луганської та Донець­кої областей. Ця обставина змусила керівництво частини місцевих університетів терміново евакуйовувати свої заклади до інших міст. Тоді Східноукраїнський національний університет ім.Володимира Даля перемістився з Луганська до Сіверськодонецька. Тепер, коли лінія фронту значно розширилася, тікати дове­лося ще раз. Цього разу до Кам’янця…

Освітян і здобувачів вищої освіти з Луганщини в себе прихистили обидва університети нашого міста. Наразі переселенці проживають у гуртожитках К-ПНУ ім.Івана Огієнка та ПДУ.

– Також ми надали колегам серверну допомогу для модульної роботи, адже переважна частина технічної бази залишилась у Сіверськодонецьку, та приміщення для розміщення ректорату (108 аудиторія центрального корпусу), – розповідає ректор К-ПНУ Сергій КОПИЛОВ. – СНУ ім.Володимира Даля перебуває в Кам’янці частково, адже певна кількість співробітників закладу продовжить працювати на базі Дніпровського національного університету ім.Олеся Гончара.

Також Сергій Анатолійович зазначає, що наразі невідомо, як дов­го викладачі та студенти зі схід­но­го регіону країни працюватимуть на Поділлі. Втім перший проректор СНУ Дмитро МАРЧЕНКО знає відповідь на це запитання:

– Будемо у вашому місті до повної перемоги України. Нас тут дуже лю­б’язно прийняли. Вже жартуємо, що стали майже кам’янчанами, адже покинутими себе тут точно не відчуваємо. Стараємося робити й свій внесок у перемогу. По приїзду до Ка­м’ян­ця хтось пішов у кібервійсь­ко, хтось плете маскувальні сітки, а хтось зголосився прибрати міський парк.

– Чому обрали саме наше міс­то?
– Була вільна лише дорога на Дніп­ро. Частина викладачів залишила­ся там, у ДНУ, але багато містян звідти виїжджали, тому більшість із нас вирушила далі. Коли потрапили до Вінниці, подзвонили в МОН, там надали інформацію щодо освітніх закладів, які допомагають переселенцям. Колективно вирішили, що у Хмельницькій області буде порівняно безпечно. А далі свою допомогу запропонували в Кам’янці-Подільському. Надали житло та технічне забезпечення.

Навчання у Східноукраїнському університеті вже стартувало.

ОСВІТУ ПРОДОВЖУЮТЬ У КАМ’ЯНЦІ

Проте К-ПНУ приймає не ли­ше студентів із Сіверськодонецька. Аби здобувачі вищої освіти в Україні не втрачали часу, низка університетів погодилася надати студентам з інших міст (тим, які постраждали від російської агресії) можливість продовжити на­вчання за програмою внутріш­-ньої академічної мобільності.

– Коли студенти проявляють бажання навчатися в нас, ми ретельно вивчаємо перелік навчальних ком­понентів, тобто дисциплін, – розповідає перший проректор К-ПНУ Володимир ДУБІНСЬКИЙ. – Адже, наприклад, за спеціальністю «Теат­ральне мистецтво» можемо провести лише курс із вокалу. Але, коли можемо надати відповідні послуги, дитина пише заяву, укладає конт­ракт і продовжує опановувати навчальну програму.
Однак молодь не переходитиме в інші заклади ос­віти остаточно. Тут студенти лише отримуватимуть оцінки з певних предметів, а дипломи – у alma mater.

– Недавно я проводив зустріч зі студентами й отримав запитання:
«А навіщо в умовах війни відновлювати навчання?» – розповідає Сергій КОПИЛОВ. – Як на мене, це свідчення того, що країна продовжує жити. І нам потрібні спеціалісти з усіх сфер.

– А скільки студентів може прийняти університет?
– У нас ліцензія достатня для навчання навіть і тисячі нових студентів.

Наразі заявки на продовження навчання в К-ПНУ подали 24 особи з 6 міст України.

Олександр ЩЕРБАТИХ.