Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
11 Червня 2021

У ЧЕРВНІ ЗБИРАЄМО, А ВЕСЬ РІК СМАКУЄМО

Червень – ідеальна пора для заготівлі на зиму трав і цвіту, аби мати чим зміцнювати здоров’я. Тому будемо сушити, морозити і закручувати все, що дозволяє прекрасна подільська земля.

ЧАЮЄМО З КОРИСТЮ

Почнемо з чаїв, щоб узимку за ароматним напоєм згадувати теплі літні вечори, або, як цього року, не дуже теплі. Найкращими для зимових чаїв у нашому регіоні здавна вважають м’яту і мелісу, які заспокоять і вилікують чимало недуг. Спеціалісти запевняють, що найкраще заготовляти їх під час цвітіння. А залежить воно від погоди. Із м’ятою цьогоріч доведеться зачекати до липня, а от мелісу мож­на заготовляти у червні, бо цвіт уже не за горами. Саме в цій рослині багато ефірних олій, які позитивно позначаються на всьому організмі. Крім цього, є смоли, слиз, дубильні речовини, а також аскорбінова кислота. Меліса взагалі здатна знижувати тиск, заспо­коювати, сприяє позбавленню від безсоння. Якщо є нудота, то чай із меліси і м’яти допоможе впоратися з цією проблемою.
Усі розуміють, що найголовніше – це правильно і вчасно зібрати рослини. Для того, щоб приготувати хороший і ароматний чай, потрібно збирати листя і верхівки з початку цвітіння. Цей процес триває з червня і закінчується в серпні. За літо можна зібрати два, а іноді й три врожаї. Рослину слід збирати сухою і робити це в сонячну погоду. Сушити можна на вулиці в тіні, а не під прямими сонячними променями, бо втратить усі цілющі властивості. Або ж у приміщенні, де найголовніше – хороша циркуляція повітря і захист від потрапляння сонячних променів. Найліпше сушити рослини в пучках на горищі.

КРІП ІЗ БАНКИ

У червні добре заготовляти кріп, поки він тоненький, молоденький і запашний. Хочете навіть узимку на­солоджуватися стравами зі свіжесеньким кропиком, – не проблема. Приготуйте скляні банки. Молоденький кріп помийте, просушіть, дрібненько наріжте, щільно складіть у баночки – і до морозилки. До наступного літа запас кропику гарантований. До речі, містить він безліч мінеральних солей – заліза, калію, кальцію, фосфору, а також аскорбінову і нікотинову кислоти, тіамін, каротин, рибофлавін і флавоноїди, провітамін А, вітаміни С, D, E, B1, B2, B6, B12, тому його рекомендують вживати в безсольових дієтах, а також при ожирінні, захворюваннях нирок, печінки і жовчного міхура, при безсонні.

КРУТІТЬ БУЗИНУ І НЕ КАШЛЯЙТЕ

Бузину вважають священним чагарником, здатним вилікувати від різних хвороб і очистити організм. Є села на Кам’янеччині, де окремі господарі бузину й досі використовують як живопліт, захищаючи дім і сад-город від гризунів.
Сироп із цвіту бузини – біологічно активна речовина. Має послаблювальну дію, регулює нервову систему, зміцнює імунітет, бореться із захворюваннями горла. Це високовітамінний засіб, який має бактерицидну дію.
Відома травниця Наталія Земна радить при застуді, запаленні горла, кашлі, нежиті вживати такий настій: столову ложку цвіту залити склянкою окропу і пити по 2-3 ст.л. впродовж доби через кожні дві години. А при запамороченні та метеочутливості бузиновий сироп вживати натщесерце по 1 ч.л.
Заготовляти квіти бузини треба під час цвітіння, до початку осипання су­цвіть, у місцях, розташованих подалі від траси. Сушити суцвіття, як і м’яту та мелісу.
Щоб приготувати цілющий сироп, потрібно 2,5 л води, 40 великих су­цвіть бузини, 2,5 кг цукру, 40 г лимонної кислоти. Закип’ятити воду, розчинити в ній лимонну кислоту, залишити, щоб охолола. Перебрати суцвіття від комашок, не обполіскувати, відрізати товсті черешки. Охолодженою перевареною водою залити квіти, покласти зверху тарілку і відкласти в холодне місце на 24 год. Тоді квіти відкинути на сито, а розчин процідити. Додати цукор і прокип’ятити на повільному вогні 10 хв. Ще теплий сироп розлити у стерилізовані скляні банки чи пляшки (пляшки з-під горілки можна не стерилізувати). Зберігати у прохолодному місці й лише в скляних ємностях. Пити, розчинивши холодною або гарячою водою.
Доки є можливість, приготуйте і цілющі солодощі. Для варення з лимонами і горіхами потрібно взяти 2 великі жмені маленьких квіточок бузини, 1 кг цукру, 3 склянки води, 2 лимони, 1 склянку ядер волоських горіхів. Із цукру і води зварити сироп. Довести до кипіння і варити пів години, залишити, щоб охолонув, і варити ще раз, аби став густим. Додати спершу подрібнені (але не дуже) волоські горіхи, лимони. Наприкінці покласти перебрані квітки бузини. Варити декілька хвилин. Охолоджене варення розлити у стерилізовані банки.