П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
16 Липня 2021

У ПОШУКАХ ЛАВАНДИ: КУДИ ПОДАТИСЯ НА НАЙКРАСИВІШУ ФОТОСЕСІЮ ЛІТА

Реалії сьогоднішнього туризму такі, що красиві місця починають і перемагають. Багатьом від мандрів потрібні не лише яскраві спогади, а й не менш яскраві світлини. Ми знаємо, куди в зеніті літа хочеться всім (ну, майже всім) жінкам, – на лавандові поля. Фотографії з таких локацій виходять справді чудові. І якщо в Прованс поки чомусь вибратися не виходить, не сумуйте. Ми розповімо вам про лавандову красу, розташовану в декількох годинах подорожі від Кам’янця.
Через пізню весну змістився сезон цвітіння лаванди:
вона розквітла не у червні, як завжди, а от тепер, на початку липня. Найближчі тиждень-два – пік максимального цвітіння ніжної квітки зі знаменитим ароматом, тож подорож найкраще планувати саме на липень.

ЛАВАНДОВЕ ПОЛЕ №1: ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ, ОКОЛИЦІ СЕЛА ОСТРИЦЯ ПРИ ТРАСІ Н-03

Відстань до поля від Кам’янця-Подільського – близько 75 км.
Півтора гектара лаванди, яка прибула на Буковину з самого Провансу, й декілька фотозон для відвідувачів. Поле між селами Бояни та Остриця навесні тішило тюльпанами, а в розпал літа медитативно пах­не лавандою. Мирослава Мерешко, господиня поля, закохалася в лаванду два роки тому, коли побувала у Франції,
й тепер втілює мрію про Прованс під Чернівцями. Торік на полі квітли 10 тисяч кущів лаванди, цього року – вже 15 тисяч. Тут часто проводять фотосесії буковинські наречені та знімають кліпи виконавці з Чернівців. Вхідний квиток для дорослих – 50 грн, дитячий – 30 грн. Є мож­ливість придбати букети лаванди.

ЛАВАНДОВЕ ПОЛЕ №2: ГОРОДОК НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ

Відстань дорогою через Нігин – лише 64 км, але рекомендувати її у нас не вистачить без­стидства. Через Ярмолинці до поля – близько 96 км.
Уже декілька років у Городку втілюється давня мрія місцевої мешканки Ольги Слободанюк про лавандове поле. Проєкт, котрий підтримала вла­да Городка, має назву «Городоччина – лавандовий край». Лавандовими кущами засадили і центральні вулиці колишнього райцентру. У мріях пані Ольги – перетворити лаванду на квітку-бренд Городоччини.

ЛАВАНДОВЕ ПОЛЕ №3:
ТЕРНОПІЛЬСЬКА ОБЛАСТЬ, СЕЛО ЗАРУБИНЦІ КОЛИШНЬОГО
ЗБАРАЗЬКОГО РАЙОНУ

Відстань – близько 106 км.
До кінця липня триватиме цвітіння на полі «Kvitka Ross» поблизу Зарубинців. Господарка поля Ок­сана Федчишин, яка професійно займається садівництвом вже понад декаду, засадила 4 гектари лавандою, а ще два – іншими сезонними квітами. Місцевим кущам лаванди вже 6 років. Є декілька фотозон – звичайно ж, із білими меблями, які імітують традиційний стиль Провансу. Мисливці за вдалими кадрами приїжджають сюди, вже починаючи з п’ятої ранку, щоб упіймати м’яке ранкове сонечко. Ціна вхідного квитка залежить від того, чи вас цікавить лише подивитися на поле, чи ще й там сфотографуватися. Дізнатися її можна на сторінці поля у фейс­буку: (facebook.com/kvitkaross).
Є можливість придбати букети лаванди. Поїздку логічно об’єднати з відвідуванням замку в сусідньому містечку Скалат.

ЛАВАНДОВЕ ПОЛЕ №4:
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСТЬ,
СЕЛО КОРШІВ НЕПОДАЛІК ВІД КОЛОМИЇ

Відстань – близько 180 км.
7000 кущів лаванди тут висадив місцевий мешканець Іван Коцаба. Про лавандові поля не мріяв, так вийшло: займався бджільництвом, мав пасіку. Дружина Ганна з юнацьких років пам’ятала, як чудово пахне лаванда, яку бачила в Криму. Тож Іван вирішив побалувати дружину і своїх бджілок ароматною рослиною, а ще отримати екзотичний лавандовий мед. Придбав десяток кущів лаванди англійської вузьколистої. Та запах квітки підкорив так, що поле розрослося й стало популярним серед туристів і місцевих жителів. Нині подружжя планує виготовляти з лаванди олію, котра широко використовується в косметології.

ЛАВАНДОВЕ ПОЛЕ №5: ВІННИЦЬКА ОБЛАСТЬ, СЕЛО КСАВЕРІВКА,
8 КМ ВІД ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ

Відстань – близько 185 км, якщо добиратися через Бар, і близько 205 км, якщо обрати дорогу через Хмельницький.
Популярне місце для фотосесій серед вінничан. На відміну від інших локацій, ця працює за системою бронювань (номер для довідок: 098-816-49-01). Поле розміром 6 гектарів, власники його – подружжя Білків, Аліна та Володимир. Є декілька фотозон. Фотографування на полі платне, але ціну можна дізнатися лише у власників поля (за телефоном або в особистих повідомленнях у інстаграм-акаунті provans_lavander).

ЛАВАНДОВЕ ПОЛЕ №6: «КАЗКОВІ ПОЛЯ»
БІЛЯ СЕЛА СТРІЛКИ НА ЛЬВІВЩИНІ

Відстань – близько 250 км.
Локація поміж двох потужних туристичних магнітів Галичини: Свірзького замку (тут знімали Бетюнський монастир у радянській екранізації «Трьох мушкетерів») та парку сучасної скульптури Park­-3020. Обидва місця розташовані
у 8 км від полів (тільки в різних напрямах). Тож поїздка сюди в будь-­якому разі виявиться цікавезною.
«Казкові поля» створило подружжя Назарія та Юлії Зіньків. Крім лаванди, тут квітнуть гібіс­куси, гортензії та вейгели. Працюють кафе, дитячий майданчик, крамниця з квітами та сувені­рами. Є екскурсії до розсадника декоративних рослин. Час роботи «Казкових полів» – із 10.00 до 19.00, вхідні квитки – 50 грн для дорослих, 30 грн – дитячий.
Сторінка локації у фейсбуку (facebook.com/KazkoviPolya/).

ЛАВАНДОВЕ ПОЛЕ №7: «ЛАВАНДОВА ГОРА»
В МІСТІ ПЕРЕЧИН НА ЗАКАРПАТТІ

Відстань – близько 465 км.
Це поле розташоване найдалі, тому за одноденну поїздку його не відвідати. Але «Лавандова гора» в Перечині вражає більше, ніж усі описані перед цим локації. Адже велетенське поле серед карпатських вершин – той краєвид, котрий не залишить байдужим. Під лавандою вузьколистою тут 10 гектарів, ще гектар – під трояндою дамаською. Периметр поля – близько 2 км, тому навіть у вихідні, коли тут досить людно, можна знайти місця, де ніхто не завадить фотографуватися та насолоджуватися ароматом. До речі, про аромат. Він – найкращий рекламіст: тонкий запах чути вже за сотню метрів від поля.
Обробка грунту тут виконується виключно вручну і механічно. Є можливість купити сувеніри, розсаду лаванди та троянди. Недавно дорогу до поля підремонтували – і тепер туди в суботи та неділі їде нескінченний потік автомобілів. Прикро, що на шляху до гори немає тротуарів, тому пішоходам доводиться бути обережними.
На полі є крамниця, кафе і безліч фотозон.

Інформація у Viber/WhatsApp: +380509961730
Вартість вхідного квитка – 100 гри­вень, діти та пенсіонери відвідують поле безкоштовно
(сайт локації: lavandova-gora.business.site/).

Ірина ПУСТИННІКОВА.