Середа, 24 Квітня 2024 р.
1 Квітня 2022

ЗОЛОТИЙ СКАРБ ДЛЯ ГОРОДУ

Жарт, що гуляє соцмережами про рівень довіри до ЗСУ – «Збираю лушпайки з цибулі на Великдень», – дарує усмішки, а лушпиння пофарбує крашанки та стане в пригоді в городництві. Бо ж цибулинне лушпиння – скарб для підвищення врожайності. Його відвар містить кальцій, калій, марганець, магній, залізо, мідь, селен, хром, бор, мідь. Луш­пиння вбиває патогенну мікрофлору в грунті, одночасно підживлює рослину мікроелементами, стимулює її ріст. Та й використовувати це золоте підживлення можна для багатьох рослин.

 Щойно на огірках з’явиться незначне пожовтіння листя, треба взяти дві пригорщі цибулинного лушпиння, покласти в емальований 10-літровий посуд, налити доверху води і прокип’ятити 5 хвилин. Зняти відвар із вогню, дати йому настоятися, потім процідити. На відро води взяти 2 л відвару. Обробити з обприскувача або лійки листя огірків. Слід робити цю процедуру вранці. Лушпиння, що залишилося після проціджування, – відмінна мульча.
При зараженні огірків павутинним кліщем допоможе обприскування рослин рятувальним настоєм: 200 г луш­пиння настояти в 10 л води 4-5 днів, процідити. Зробити не більше як три обприскування з проміжком 5 днів.
Для боротьби з попелицею на овочевих культурах ефективний такий засіб: наповнити 0,5 відра цибулинним лушпинням, залити доверху гарячою водою, настоювати добу, процідити, розбавити в два рази водою. Цей розчин можна застосовувати і для боротьби з колорадським жуком на баклажанах і картоплі.
 Для захисту яблунь від плодожерки можна обприскувати їх одним із наведених вище настоїв після цвітіння в перший же теплий вечір (не нижче як 150С) після заходу сонця. Обробку повторюють через кожні 7 днів протягом усього періоду льоту метеликів, тобто близько місяця.
 Для підживлення рослин використовують 10 г цибулинного лушпиння на 5 л окропу.