П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
1 Квітня 2022

КРАСА НА КЛУМБІ АЖ ДО МОРОЗІВ

Щоб мати безперервне цвітіння, а не повторне на клумбі, тобто, коли перший бутон розпускається в травні-червні, а останній губить осінній заморозок, треба правильно підібрати вид квітів.

ГАЗАНІЯ (Gazania). Якщо хочете красиву клумбу, але не можете приділяти багато часу догляду, газанія – ваша рослина. Краще купувати вже квітучу розсаду: з насіння ще невідомо, що виросте, а тут усе зрозуміло і з забарвленням, і з будовою квітки. Навіть при мінімальному догляді газанія цвіте безперерв­но, вона невибаглива і живуча. Любить сонце, але росте і в півтіні. У відкритий грунт розсаду висаджують на початку травня або навіть наприкінці квітня – вона без проблем переносить нетривалі заморозки до -5-70C. Цвіте до жовтня-листопада. До речі, листя в неї теж гарне – яск­раво-зелене, вузьке, зберігає декоративність усе літо. Хвороби обходять газанію. Вона стійко переносить спеку і нестачу во­логи, причому продовжує цвіс­ти, правда, не так рясно. На регулярне поливання і підгодівлю милує шапкою квітів. Газанії – ба­гаторічні рослини, хоча зазвичай їх вирощують як однорічні.
ЧОРНОБРИВЦІ (Tagetes). Вирощують як однорічні рослини, хоча є і багаторічні види. Їх однозначно варто посадити на ділянці якщо не для краси, то заради унікальних корисних влас­тивостей. Чорнобривці надзвичайно красиві й неймовірно корисні для саду та городу. Бажано висадити їх на сонячне місце, допустима півтінь. Із висаджуванням у відкритий грунт не варто поспішати, слід дочекатися, коли минуть нічні заморозки. Чорнобривці бояться похолодання. Щойно квітки починають в’янути, їх слід видалити, щоб рослина не витрачала сил на зав’язування насіння. Коли довго немає дощів, квіти треба поливати, а ще раз чи два в сезон підгодувати комплексним мінеральним добривом.
КАТАРАНТУС РОЖЕВИЙ (Ca­tharanthus roseus). Компакт­ний кущик, красиве блискуче листя, миленькі й ніжні квіти, якими можна милуватися вічно. Приголомшливо живучий. Вимогливий до вологості грунту, але витримує короткочасні пе­ріоди посухи. Добре цвіте і без підгодівлі, але не зайвим буде удобрити мікродозами мінеральних комплексів із кожним поливанням: так і квіток більше, і забарвлення пелюсток яскравіше. Обрізання не потрібне: пагони не оголюються, кущик не розвалюється, весь час залишається компактним, «парасолькою», рівним, ніби його формували. Ще одна чудова якість катарантусу – квітки, які самоочищаються (тобто видаляти їх не потрібно, зів’ялі опадають самостійно). Добре розмножується самосівом, але сходи потрібно берегти від заморозків. Висаджуючи розсаду, слід розміщати на відстані близько 30-35 см одна від одної.
ЛЕВКОЙ СИВИЙ (Matthiola incana). Яскраві «свічки» левкою прикрашають клумбу до гли­бокої осені. Поливання, раз на тиждень підживлення, обрізання зів’ялих суцвіть – стандартний набір робіт із догляду. Перші нічні заморозки (до -50С) не заподіюють йому шкоди, і лише більш серйозне похолодання губить впертого сивого красеня, хоч і все ще квітучого. Вирощують як однорічник, хоча існують і багаторічні види.
МІРАБІЛІС ЯЛАПА (Mirabilis jalapa). Теплолюбна багаторічна рослина, що гине від перших заморозків. Можливо, через значні розміри дорослої рослини (1-1,2 м у висоту і стільки ж – у ширину) мірабіліс нечасто можна побачити на дачних клумбах. Але, попри це, маленькі яскраві квіти будуть невтомно розпускатися до глибокої осені. Мірабіліс вміє запасати достатньо вологи в корені бульби. Мірабіліс незаслужено обділений увагою садівників, але має чимало переваг: розмножується самосівом, росте без догляду (хіба що бу­р’яни навколо треба висапати), хвороби і шкідники йому не докучають, обрізання не потрібне. Під час цвітіння приголомшливо красивий.
НЕМОФІЛА (Nemophila). Рідко виростає вище як 30 см. Чарівна однорічна рослина, ніжне створіння, яке доведеться постійно поливати. Оскільки цві­тіння дуже рясне, навіть на родючому чорноземі її слід постійно підгодовувати, додаючи трохи добрива у воду для поливання. Шкідників немофіли небагато, хіба що слимаки не проти поласувати молодими листочками.
ПЕТУНІЯ (Petunia). Садівники зі стажем знайомі з петунією не з чуток, а новачкам, які вперше вирішили посадити її в своєму квітнику, спочатку треба здобути теоретичні знання і тільки потім переходити до практики. Розпочати слід із короткого тлумачного словника термінів, потім зазирнути в перелік робіт із догляду, обов’язково взяти на замітку правила підгодівлі петуній. Треба освоїти і їх обрізання: в умовах сухого і спекотного літа біля основи стебло швидко оголюється, тому обрізати треба приблизно третину пагонів. Через 7-10 днів ще третину, до цього часу на першій партії вже відростають листочки. Фінальна третина пагонів цвіте до того часу, поки на першій не з’являться бутони. Таким чином, рос­лина відчуває менший стрес, кущ не залишається голим, клум­ба весь час декоративна.
ПОРТУЛАК ВЕЛИКОКВІТКО­ВИЙ (Portulaca grandiflora). Чарівна невисока однорічна рослина, з якої виходять чудові бордюри, і просто галявинкою він теж буде надзвичайно гарним. Якщо немає можливості регулярно його поливати, портулак великоквітковий – ідеальний претендент на дачні клумби. Віддає перевагу сонцю, але доб­ре цвіте і в півтіні. Прекрасно себе почуває в обмеженому обсязі грунту (в цьому разі регуляр­не поливання і періодичні підгодівлі обов’язкові). Відмінно розмножується самосівом і живцюванням. До хвороб і шкідників стійкий. У періоди посухи може скидати листя, від чого стає непривабливим. Тоді вихід один – обрізання, але відростає швидко.
СЦЕВОЛА (Scaevola). Ней­мовірно красива однорічна рослина. Прикрашає клумбу до глибокої осені. Вимагає регуляр­ного поливання і формування крони обрізанням за необхідності. Дуже чуйна до підживлення комп­лексними добривами для декоративно квітучих рослин, які треба проводити не рідше як 2-4 рази на місяць. На цьому кло­поти з цією рослиною обмежуються.
ЦИНІЯ (Zinnia). Ця рослина – міцний горішок. Регулярне поливання (якщо немає дощів), періодичні підгодівлі, обрізання зів’ялих квіток – більше їй нічого не потрібно. Мало того, що одна квітка живе довго, то розпускаються нові й нові аж до глибокої осені. Є компактні, низькорослі сорти і гібриди, словом, на будь-який смак. Є однорічні та багаторічні види.
ПАТРІОТИЗМ НА КЛУМБІ. Сьогодні кожний із нас, виса­джуючи квіти, мріє про якнай­швидшу перемогу, після якої заквітчаємо наші клумби в пат­ріотичні синьо-жовті кольори. Для цього варто обрати квіти не лише за кольором, а й періодом цвітіння. Одночасно і довго радуватимуть цвітінням агератум красивого синього кольору і жовтий вид чорнобривців.