Четвер, 25 Квітня 2024 р.
29 Квітня 2022

ЯК ВИМЕСТИ НІТРАТИ З ПЕРШОЇ ЗЕЛЕНІ

Перша зелень – на прилавках та ятках. Слід пам’ятати, що ранні фрукти й овочі можуть містити нітрати і пестициди. Згідно з дослідженнями, зі свіжими овочами до організму людини потрапляє від 40 до 80 відсотків добової дози нітратів. Знизити їх вміст у овочах (редиска, огірки, листя салату, томати, перець, кріп, петрушка, морква, листя капусти, картопля) можна, дотримуючись таких простих порад:

Замочування в чистій воді у співвідношенні 1:10 протягом щонайменше 1 години. Це зменшить вміст нітратів у овочах на 25-30%. Результат буде іще кращим при збільшенні кількості води та подовженні часу вимочування.
 Бланшування і відварювання овочів у великій кількості води.
 Вимочування в розчині аскорбінової кислоти (1%). Це допоможе зменшити вміст нітратів на 36-58%.
 Соління і квашення овочів. На 4-й день вміст нітратів починає знижуватися, а на 18-й – майже не визначається.
 Приготовлені зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів у більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів у холодильнику.
Нітратні сполуки чудово знешко­джуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів чи додавати їх у воду для замочування овочів і фруктів.

Саме тому ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендує під час купування овочів і фруктів по­ціка­витися у продавців наявністю супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість; не купувати овочевої продукції на стихійних ринках; брати овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надто великими, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані; під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів час­тіше буває в овочах середнього розміру; з обережністю застосовуйте в сільському господарстві та приватному секторі добрива.

За матеріалами ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.