Субота, 20 Квітня 2024 р.
20 Травня 2022

ГОРОДИНОЮ ЗАБЕЗПЕЧИМО СЕБЕ САМІ

Кам’янчани активно взялися за свої присадибні ділянки. Саджають в рази біль­ше, ніж торік, адже розуміють, що овочі треба ма­ти свої і якомога більше, аби по­ділитися з війсь­ковими та переселенцями. Минулої суботи вдень розсаду перцю і баклажанів знайти було проблематично, бо зранку розібрали все. З капустою й помідорами проблем не було. Уже й ціну 2,50 – 5 грн за саджанець мало хто обговорює. Головне – аби було що посадити.

– Виростила 40 корчиків своєї розсади перцю, але бачу, що треба більше, ще хоча б 40, – базарую­-чи, ділиться планами пані Галина із Сокола. – Ратунди якомога більше хочу взяти. Раніше її привозили нам із Херсону, Буковини. Нині все везтимуть насамперед у ті регіони, де біда, а ми вже самі якось повинні себе забезпечити. Сумніваюся, чи Херсон засадиться. Тому заклала одну грядку з цибулею, подумала і засадила ще одну – більшеньку. Збільшила площі під буряк і моркву. Звісно, це все треба буде сапати, але ж і їсти захочеться. Перцю багато хочу, баклажанів. Це все треба докупити. Доб­ре, що помідорів своїх посіяла багато: жовті великі й маленькі, «баночки», «ляна». Кущів із 200 вже висадила. Зроблю соусів усіляких, томатної пасти на зиму. Салати з баклажанів, перцю і кабачків узимку підуть добре, матиму і армії передати. Багато заморожую, маю морозильну камеру, то перець, кабачки, горох у ній зберігаю також.
Із такими ж настроями базарували того дня чимало мешканців Кам’янеччини. Багато хто радо ділився своїми секретами вирощування городини. Їх передаємо і нашим читачам.

ПОМІДОРИ Й ОГІРКИ ЛЮБЛЯТЬ ДРІЖДЖІ

На жаль, через брак опадів і шкідників, які надто розгулялися на наших городах в останні роки, не завжди вдається отримати гідний урожай. Але городники із власного досвіду радять народні методи, які таки покращують ситуацію. Зокрема, це дріжджовий настій.
Нагрійте 4 л води до температури 38 градусів (вищі темпе­ратури можуть вбити дріжджі), розчиніть у ній 15 ст. л. цукру та 15 г сухих дріжджів.
Ємність повинна бути значно більшою ніж чотири літри, оскільки під час процесу ферментації об’єм рідини збільшиться щонайменше в 2 рази.
Дайте дріжджам подіяти протягом 5-10 годин, періодично помішуйте рідину. Найкраще зробити добриво в першій половині дня, щоб до вечора можна було використовувати. До отриманої суміші додайте 6 л чистої води. Отриманим розчином обприскуйте листя рослини або підживлюйте біля коренів. Цей розчин відмінно підходить для обприскування овочів, а особливо для помідорів та огірків.
Огірки слід удобрювати кожні 10-12 днів, а помідори та інші овочі – один раз у 15 днів. Як правило, знадобиться близько 1 л для кожного куща (перед удобренням полийте рослини чистою водою).
Таке добриво дає видимий ефект відразу через 5-6 днів піс­ля використання: листя набувають інтенсивного зеленого кольору та здорового вигляду, рослина росте швидше та нарощує якісні плоди.
Листя краще обробляти ввечері, незадовго до заходу сонця, щоб рослина зберегла всі необхідні поживні речовини, а сонце не випалювало листя.
На кам’янецькому базарі почуєш стільки порад, що хоч городницьку енциклопедію пи­ши. Ви знали: аби мати гарні баклажани, кущики з маленьки­ми плодами треба добряче залити водою. Рослина набере необхідної поживи і даватиме гарні плоди. Ми не знали. Переві­римо.
А ще дізналися, що огірки люблять солодке. В 1 л теплої во­ди розчиніть чайну ложку глю­кози або 1 таблетку глюкози.
Цією сумішшю поливайте огір­ки раз на 10 діб. Рослини почнуть рости інтенсивніше, з’явить­ся багато зав’язі, а на­далі – бага­тий урожай. Покращиться і смак плодів. Рекомендують таким розчином поливати перець, кабачки і помідори.

А БУРЯКИ – СІЛЬ

Часто чуємо скарги, що буряк гірчить. Виявляється, він хоче солі. Столовий буряк любить вологу, багату на перегній землю та добре розпушений грунт, щоб до кореня доходив кисень. Коли проросте і трохи набереться сили, його обов’язково слід прорідити. Бо коренеплоди погано в’язатимуться. Радять його підживлювати коров’яком або деревним попелом (3 склянки на 1 кв. м). Буряк, вирощений у сухому та твердому грунті, стає гіркуватим на смак, а звичайна кухонна сіль робить його солодким.
На грядку 1 кв. м у відрі води треба розвести чайну ложку солі. Якщо поливати таким розчином грядку двічі на місяць, зберете великі солодкі буряки. Люди розповідають, що підсолювали вже великі плоди на грядці, й вони солодшали.

КАПУСТУ МАТИМЕМО СВОЮ

Чимало кам’янецьких городників відмовилися від вирощування капусти. На неї падало багато попелиці та інших шкідників, доводилося стільки кропити, що вже їсти її після того не хотілося. До того ж шкідник переходив на інші рослини, і толку не було. Дешевше цей овоч було купити. Цьогоріч такий метод не надто спрацьовує. Тому вкотре повертаємося до садіння капусти. Спеціалісти порадили, як ефективно позбутися слимаків і попелиць на ній.
Для приготування засобу вам знадобляться: червоний мелений перець – 25 г, кип’ячена вода – 500 мл, рідке мило – 10 г, вода – 10 л.
Розведіть перець у 5 л води і додайте мило. Залишіть суміш постояти 4 години. Після цього додайте ще 5 л води та перемішайте. Готовим розчином обприскайте капусту. Бажано процедуру проводити, коли спаде спека. Використовують засіб для обробки й інших овочевих,
а також квітів.
Червоний перець використовують і для боротьби зі слимаками. Ним обсипають міжряддя капусти.

ЛАВРОВЕ ЛИСТЯ НЕ ЛИШЕ ПРИПРАВА

Із кухні на город можна брати чимало приправ. Скажімо, лаврове листя активно допомагає як у городництві, так і квітникарстві.
Воно має антисептичні та антибактеріальні властивості. Крім того, багате на вітаміни гру­пи В, А і С, а також містить калій, магній, кальцій, фосфор, залі­зо, натрій, цинк. Багате на оцтову і мурашину кислоти, які мають відмінну стимулюючу дію на рослини. Саме ці складові дозволяють підвищити імунітет рослин, а земля буде захищена від грибка, цвілі та «чорної ніжки».
Подрібнене на порошок лис­тя додають у землю у співвід­ношенні 1 до 40 під час садіння насіння. Після цього цілий місяць не потрібно буде підживлювати розсаду. Вносять у грунт під час пікірування та переса­джування. Найчастіше використовують для розсади перцю, томатів і капусти.
У квітникарстві ним посипають кімнатні рослини.

МУРАХИ НЕНАВИДЯТЬ ПРОСО

Ще однією бідою наших городів є мурахи. Їх також в останні роки вдосталь. Але вмілі господарі згадали, як із ними боролися наші діди-прадіди.
– У дитинстві завжди дивувався, чому мама по городу розсипала просо, – каже продавець розсади пан Іван. – Усе думав, навіщо такі розтрати, а вона доводила, що ще її мати так робила. Декілька років тому вичитав, що воно допомагає від мурах. Випробував і переконався, що мама мала рацію. Мурах немає.
Я не знаю, як пояснити, чим просо на них діє. Але розкидав його по всьому мурашнику і біля нього. Сипав, не жаліючи, просо не завдасть шкоди посівам, навіть допоможе. Коли воно знаходиться в грунті, то робить його більш насиченим корисними мінералами.

МОРКВА З ПАКЕТА І НЕ ТІЛЬКИ

Часто грядки з морквою вражають різні хвороби та шкідливі комахи вже на початку зростання. Щоб цьому запобігти, варто полити її розчином, додавши в 10 л відро води 3 г марганцю, 3 г борної кислоти, все добре перемішати, щоб інгредієнти повністю розчинилися. Через 21 день цю процедуру повторити. Перед тим, як почнете обробку грядки цим засобом, ретельно полийте її звичайною водою.
У моркви є запеклий ворог, який здатний знищити посіви та плоди, – морквяна муха. Від неї обробіть грядку чорним або червоним меленим перцем. Всип­те у 10 л води 1 ст. л. одного з пер­ців, залишіть усе настоюватися та обробіть моркву. Цього настою буде достатньо для 10 кв. м площі посівів.
Але чимало мешканців Кам’янеччини скаржаться, що цьогоріч дуже погано зійшла морква. Сіяти її – ще той квест, а насіювати і потім проріджувати – взагалі мука. Тому пропонуємо спробувати вирощувати її в пакетах, час на пересівання ще є. Так заодно заощадите місце для інших улюблених культур. Головне завдання – підібрати досить міцні пакети (або мішки) не менше ніж на 25-30 літрів, їх заповнити пухким, живильним грун­том із внесенням необхід­-ної органіки: компосту, попелу. Всередину висіяти насіння, доб­ре поливши його. Внизу пакета зробити невеликі отвори для виведення зайвої води. Приблизно через 10-14 днів мають з’явитися перші паростки.

ПОДВІР’Я БЕЗ БУР’ЯНІВ

Чимало господарів мріють про гарне подвір’ячко, закладене тротуарною плиточкою. Але коли між нею починає проростати бур’ян – картина зовсім не така, про яку варто мріяти. В місцях стиків плитки від трави дуже важко позбутися, бо корінь вирвати практично неможливо. Але пропонуємо диво-розчин, який мусить допомогти. Для його приготування знадобляться: оцет – 100 мл, вода – 300 мл, сіль – 1 ст. л., мило рідке – декіль­ка крапель. Змішайте всі ком­поненти у воді. Перелийте розчин у пульверизатор і обприс­кайте засобом траву. При використанні будьте обережними, адже він згубний для всіх рослин. Застосовуйте його тільки в тих місцях, де в майбутньому не збираєтеся нічого вирощувати.

ПАЛЯНИЦЯ З ПОЛУНИЦЕЮ

Наша читачка, 70-річна ка­м’янчанка Зіна Миколаївна, надіслала рецепт паляниці з полуничкою. Ягода вже заполонила наші ринки і магазини, а невдовзі почервоніє й на грядках.
Жінка дивується, яке ж різножанрове в українців поняття паляниці – нашого духовного, мовного пароля, яким можна від­різнити українців від окупантів. Вона пише, що на її батьківщині, на Новоушиччині, приплюснуті паляниці, які також називали коржами, пекли в печі без начинки і їли замість хліба, або помастивши маком чи повидлом – замість солодкого. Згодом, коли почали краще жити і смачніше їсти, практикували рецепти з різноманітними начинками: картоплею, сиром, грибами, і вже обсмажували, аби не па­лити в печі. Все ж так і назива­ли паляничками. Певно, через форму. Можливо, це і не достеменний рецепт класичної паляниці, але для альтернативної, яку готують на Новоушиччині, знадобиться: кефір будь-якої жирності – 500 мл, сода – 1 ч. л., яйце куряче – 1, олія – 2 ст. л., борошно – 500-550 г, вершкове масло – 50 г, сіль, цукор за смаком.
– Кефір змішайте із содою (можна не гасити). Додайте яйце і олію. Борошно просійте і додайте в рідку масу. Вимісіть м’яке тісто. Залиште його на 10 хвилин, – пише жінка. – Тісто скачайте в джгут і наріжте на 8-9 частин. Шматочки розкачайте в коржі товщиною з мізинець. По центру викладіть заздалегідь підготовлену начинку, защипніть краї, притисніть і розрівняйте трохи рукою. Знову залишіть на 2-3 хви­лини. Доки паляниці відпочивають, розігрійте сковороду, поливши трохи олією. Обсмажуйте з двох боків під кришкою. Кожну готову змастіть зверху маслом, складіть на купку, накрийте рушником і залишіть на 10-15 хвилин.
Цю смакоту можна приготувати без начинки і навіть зробити солодкою, варто лише додати декілька столових ложок цукру в тісто або посипати ним уже готові коржі.
Добре вони смакують із перетертою з цукром полуницею. От вам і буде паляниця з полуницею.

ТОП-5 ОЧИЩУВАЧІВ ВОДИ

Війна внесла корективи в жит­тя кожного з нас. І речі, які ще донедавна були звичними, під час бойових дій можуть стати недоступними. Тому недавно на сайті МОЗу опублікували ак­туальну інформацію про те, як забезпечити себе чистою питною водою та якими способами можна знезаразити воду самостійно вдома.
КИП’ЯТІННЯ. Кип’ятити воду необхідно щонайменше 10 хвилин, після чого дати відстоятися. Потім зберігати в закритій тарі, якщо можливо, додатково очищувати.
ТАБЛЕТКИ З АКТИВНИМ ХЛОРОМ. Пігулки необхідно додати у воду, яку можна споживати через 30-60 хвилин. МОЗ попереджає: уважно вивчіть інструкцію, на який об’єм води такий засіб розраховано.
АКТИВОВАНЕ ВУГІЛЛЯ. На літр води потрібно 5 таблеток, які краще подрібнити. Подрібнене вугілля варто загорнути в чис­ту тканину. Знезараження во­ди в такий спосіб триває щонайменше 8 годин. Метод сприяє усуненню неприємного запаху води, незначних домішок і шкідливих речовин.
«МАРГАНЦІВКА». Підійде для очищення води в невели­ких об’ємах. Для знезаражен­ня 1 літра потрібно 1-2 грами розчину «марганцівки» або декілька кришталиків. Вода має стати блідо-рожевого кольору. Необідно відстояти розчин пів години, потім процідити.
ЙОД. Використовується в разі крайньої потреби. На літр води знадобиться 3-4 краплі спиртового розчину йоду. Після знезараження потрібно пропустити воду через побутовий фільтр. Перш ніж пити, варто зачекати близько години. МОЗ попереджає: особам з ураженою щитовидною залозою краще утриматися від споживання надмірних доз йоду.
Перед очищенням воду треба оцінити за кольором і запахом. Спочатку набрати пів пляшки й інтенсивно її потрусити. Якщо на поверхні є піна, то така рідина не придатна для споживання.
Потім оцінити воду за запахом: за наявності хімічного, бензинового, трупного або іншого неприємного чи підозрілого – воду заборонено використовувати для пиття.
Також вода не має бути забарв­леною.

Підготувала Вікторія КОЖЕВНІКОВА.