П'ятница, 29 Березня 2024 р.

ЩОБ НЕ ПОВТОРИВСЯ ДРОГОБИЧ

Недавно по телебаченню показували руйнацію 4-поверхового житлового будинку в м.Дрогобич, наслідком якої стали людські жертви.
Чи можливі такі випадки в інших містах? Можливі. Бо без особливих розслідувань можна зробити безпомилковий висновок, що сталося це через недотримання правил експлуатації будівлі.

Наводжу приклад: у будинку на вул.Гагаріна, 19 може статися те ж саме, що й у Дрогобичі, якщо не вжити заходів.
Біля під’їздів заасфальтували площадки. Звичайно, честь і хвала тому, хто це зробив, але при цьому поховали відмостку. Вона стала нижчою від площадки, а вхідні две­рі до підвалу – ще нижчими від відмостки. І щоб вони відчинялися, було зроблено приямок. Вода з даху по водовідвідній трубі, відмостці йшла в приямок, а далі – в підвал. Тобто, замість організованого водовідведення було зроблено організоване водопідведення в підвал.
Із протилежного – західного – боку будинку ще краще: нахил вздовж будинку йде в південному напрямку до вул.Пушкінської, але на краю дому до першого поверху зробле­-на прибудова і встановлений га­-раж, які створили дамбу, і вода не має куди стікати, а з даху через водовідвідну трубу йде прямо на фундамент. Куди це все дівається – неважко здогадатися. Через відкриті отвори для прочищення каналізації при її забиванні в підвал надходить ароматизована добавка. В результаті таких умов більшість мешканців будинку підвалами не користуються, а інші, щоб дістатися до підвалу, стрибають по автомобільних покришках і дерев’яних щитах, розкиданих по долівці.
До речі, цей підвал вважається місцем для укриття, тому, мабуть, для повного комфорту підвідні труби тепломережі без теплоізоляції, тобто, гріємо підвал і не тільки. Через отвори у цоколі гріємо всю атмо­сферу. Лічильник усе рахує, а мешканці оплачують.
Не треба бути великим економістом, щоб зрозуміти: ці переплати в рази перевищують затрати, необхідні для виконання теплоізоля­ційних робіт.
На сьогодні організоване водопідведення в підвал біля другого під’їзду після моїх усних звернень усунено силами УК «Добробут». Для цього потрібні були три мішки цементу, відповідно пісок і щебінь та половина робочого дня двох робіт-­ників.
Для усунення інших недоліків зусиль ЖЕКу, напевно, недостатньо, хоч ініціатива як експлуатаційників повинна виходити від нього.
На фундаменті будинку вже з’явилися горизонтальні тріщини, що свідчить про початок його руйнації. Чи варто чекати катастрофи, аби з’ясувати, хто давав дозвіл на прибудови і врахував тільки зовнішній вигляд, але не водовідведення, хто відповідальний за стан укриття тощо?

Володимир БУРДЕЛЬНИЙ, пенсіонер, мешканець будинку 19 на вул.Гагаріна.


БАГАТО РОБИТЬСЯ, АЛЕ ТРОТУАРИ…

Спуск на вул.КосмонавтівЯ проживаю в Кам’янці-Подільському більше як 50 років. За це півстоліття наше місто оновилося, стало більш затишним, сучасним, європейським. Побудовано нові підприємства, школи, дитячі садки, десятки багатоквартирних житлових будинків, кінотеатр, капітально відремонтований Будинок культури, побудовані нові медичні заклади, а Старе місто стало Меккою для туристів.

Нігинське шосе (перетин із вул.Північною)У цьому є заслуга й нинішньої виконавчої влади міста, яку вже другий термін очолює міський голова Михайло Сімашкевич. Оновлюється центр міста. А скільки радості, щастя, задоволення приносять кам’янчанам і гостям міста прогулянки в сквері «Гунські криниці», біля Лебединого озера, в парку Героїв Євромайдану! Всього і не злічити, що зроблено в Кам’янці-Подільському за попереднє десятиріччя. Це й нові дитячі майданчики, нові тротуари, дороги тощо.
Але поряд із красотами існують і недоліки, які видно неозброєним оком. Перший із них – це відрізок тротуару, якщо його можна так на­звати, на Нігинському шосе, в місці перетину з вул.Північною (район рембази). Щодня тут проходять тисячі пішоходів. Це студенти харчового й індустріального коледжів, учні НВК №13, які мешкають у мікрорайоні Жовтневому, а також інші.
Другий, не менш вражаючий, об’єкт – це закінчення тротуару в мік­рорайоні (вул.30 років Перемоги, біля житлового будинку на вул.Космонавтів, 17). Спуск із цього тротуару на вул.Космонавтів – майже як у Карпатах, і це в суху погоду. Після дощу і взимку йти у цьому місці вкрай небезпечно, можна ногу підвернути, а то й гірше… І це за якусь сотню метрів від комунального підприємства «Господар». Напевне, хтось із депутатів міської ради, обраний від цих територій, питання ремонту тротуарів повинен поставити перед керівництвом комунальною сферою.
Прохання до керівників міста дати лад таким недолікам, щоб у людей була довіра до них і до завтрашнього дня.
Михайло КІНЦАК, кам’янчанин.