Четвер, 18 Квітня 2024 р.

«ТУРБОТА» – ОАЗИС У ПУСТЕЛІ

За тридцять років незалежності в Україні повністю зруйновано безкоштовну медицину. I що б там не казали про Радянський Союз, але медицина була доступна всім. Безкоштовно робили операції й усі медичні процедури, і не треба було нікуди ходити по направлення, щоб потрапити до лікаря, а просто піді­йти в реєстратуру поліклініки, записатися до будь-­якого спеціаліста та безкоштовно полікуватися.
Тепер же задумали впровадити так звану «аме­риканську» реформу. Тільки забули про те, що в нас не американські зарплати та пенсії, і що прості люди в Україні ледве зводять кінці з кінцями. Виходить як у тому прислів’ї, що коваль коня кує, а жаба собі лапу наставляє. Нам ще треба спочатку дорости до аме­риканського рівня життя, а потім реформуватися за їхнім сценарієм.

Нині лікарі, хто спритніший і має стартовий капі­-тал, крім основної роботи в поліклініці, повідкрива­ли приватні платні кабінети із захмарними розцінками і посилають один до одного людей, щоб і колеги побільше заробили, та ще й кажуть, до якої аптеки йти по дорогі ліки, бо у цьому для них також є якийсь сенс! I люди залишаються біля «розбитого корита» – ні зу­-би вставити, ні пролікуватися. Вони просто опини­-лися в безжалісній сухій медичній пустелі. Але в кожній пустелі є оазиси. Ось і кам’янецьким пенсіоне­рам пощастило. Таким оазисом є соціальний центр «Турбота».
Я – корінна кам’янчанка, і пам’ятаю, коли занепало найбільше підприємство нашого міста – завод «Елект­роприлад», то його лікарню і поліклініку передали в комунальну власність Кам’янця-Подільського. В одному з цих корпусів і розташований соціальний центр «Турбота». Тут є чудова спелеокамера (соляна кім­ната), фізкабінет, де проходять електрофорез, магнітолазер, ультразвук тощо, кабінети озокеритолікування, аромотерапії. Кабінет фізкультури обладнаний усім необхідним і тренажерами. Є масажні кабінети, навіть перукар і майстер для ремонту одягу. В «Турботі» чотириразове харчування.
Згідно з приписом лікаря, мені необхідно було пройти курс процедур, які безкоштовно один раз на рік може зробити людина похилого віку – пенсіонер.
Стаціонарним відділенням завідує професіоналка, лікарка із великим досвідом роботи Неля УГЛЯНЮК. Під її вмілим керівництвом колектив працює злагоджено й сумлінно. Всюди чистота і порядок. Усі раковини та санобладнання сяють чистотою, незважаючи на те, що ними користуються люди похилого віку. Скрізь багато доглянутих вазонів. Весь персонал працює доб­росовісно, і за це усім – вдячність.
А особливо хочеться подякувати масажистці Лесі Миколаївні за її золоті руки і медсестрі кабінету озокеритолікування Галині МИХАЙЛИШИНІЙ за відмін­ну роботу та милосердя. Велике спасибі терапевтці Лілії ВОСПІТАННІК за її професіоналізм, культуру і людяність.

Мені є з чим порівнювати. Я була в декількох медичних закладах і пансіонатах та можу сказати: наша «Турбота» – найкраща!
Бажаю всьому колективу здоров’я і успіхів у ро­боті.

З повагою Галина КУШНІР, постійна передплатниця газети «Подолянин».