Субота, 20 Квітня 2024 р.
10 Вересня 2021

У ЗАРПЛАТ ПЕРИНАТАЛЬНОГО – ТРИВАЛІ ПОТУГИ

Через заборгованість із зарплати, невиплату оздоровчих і отримані попередження про ймовірне скорочення колектив Перинатального центру 6 вересня провів збори, запросивши журналістів і місцевих активістів. Правда, присутності останніх зраділи не всі. Однак таки проголосували, аби й сторонні дізналися про наболіле.

За словами деяких працівників, заклад – у глибокій борговій ямі. Через перехід на нову систему фінансування та малу кількість пацієнтів Перинатальний опинився на межі життя і смерті. Попри те, що послугами цього закладу користуються фактично всі жінки нашого міста та діти. Чому так сталося, детально роз’яснили фахівці установи:

– Якщо аналізувати надходжен­ня за перші пів року, то ми за­роб­ляємо близько 2,3-2,4 млн грн при місячному фонді 2,6-2,7 млн грн. Є дефіцит навіть на виплату зар­плати, не говорячи про меди­каменти, вироби, додаткові послуги тощо. Ще одна проблема полягає в тому, що НСЗУ не вчасно надає нам звіти і, відповідно, відшкодовує кошти. Крім того, НСЗУ має кредиторську забор­гованість перед нашим закла­-дом. Повністю за літні місяці не відшкодовано нам за ведення вагітних.

– Чому в аналогічних закладах, наприклад, у Хмельницькому, Він­ниці, Рівному, Тернополі, не постає питання про скорочення і заборгованість із зарплати?поцікавилася лікарка-неонатолог Алла ВІШТАЛЬ.

За поясненням головного лікаря Перинатального цент­ру Олександра ГУРСЬКОГО, Хмельницький міський перинатальний центр уже вдруге переживає скорочення.
– Усі обласні заклади додатково дотуються з місцевих бюджетів згідно з програмно-цільовим методом фінансування, – розповідає Олександр ГУРСЬКИЙ. – Ми не­одноразово подавали відповідні програми, готуємо і на наступний рік документи на дотацію, зокрема і на матерільну допомогу на оздоровлення, преміювання, виділення коштів на відрядження, оплату ургенції. Якщо депутати підтримають, буде добре.

Втратили ми пацієнтів і через коронавірус. Сьогодні в Перинатальному лікуються 72 хворих, хоча заклад розрахований на 120 ліжок плюс 9 – реанімації. А медичного персоналу і санітарок у день маємо аж 142, тобто по дві – на одного хворого. Це економічно недоцільно.
У нас на сьогодні єдиний ви­хід – в оптимізації штатного розпису. За штатом маємо 282 праців­ники, під скорочення можуть потрапити близько 40. Достеменну цифру знатимемо тоді, коли закінчить роботу відповідна комісія.

Заступниця головного ліка­ря Перинатального центру Вік­торія ЯНИК додала, що зменшується і кількість пологів. Торік на Хмельниччині їх стало менше на 500, а за 6 місяців поточного – вже на 536. Приймає заклад вагітних з інших міст (торік їх народжувало 53%, цьогоріч – уже 50%) та з сільської місцевості (відповідно 32% і 30%). Щодо кам’янчанок, які поїхали наро­джувати в інші заклади, то їх відсоток незначний – 6,3%.
Заслухавши детальне фінансове пояснення, дехто з присутніх таки погодився, що без скорочення заклад не виживе, але починати треба з роздутого, на їхню думку, адміністративного корпусу та бухгалтерії.