Середа, 24 Квітня 2024 р.
10 Вересня 2021

Е-ЛІКАРНЯНІ З ЖОВТНЯ

Анонсована видача електронних лікарняних із 1 вересня перенесена на місяць. Тобто, вже з 1 жовтня медзаклади планують видавати електронні листи непрацездатності.

Наскільки готовий КНП «Лікувальний діагностично-консультативний центр», розповів директор з медчастини закладу Артур САВИЦЬКИЙ:

– На думку авторів новації, електронні листи непрацездатності мають спростити процес отримання документа, унеможливити різноманітні зловживання, зменшити час перебування пацієнта у черзі. Але під час створення електронного лікарняного пацієнти можуть стикнутися з деякими нюансами. Щоб виписати е-лікарняний, хворий повинен бути занесений до державного електронного переліку пацієнтів. Прохання до громадян, хто не підписав декларації з сімейним лікарем, обов’язково це зробити. Також потрібно уточнити персональні дані у вашого сімейника, тобто, буквально по літерах звірити прізвище, ім’я та по батькові відповідно до паспорта. А ще актуалізувати номер персонального телефону, тому що підтвердження електронного лікарняного приходитиме на номер телефону, вказаний у декларації. Слід наголосити, що попереднім числом електронний лікарняний виписати не можна – до лікаря слід звертатися в перший день хвороби.
Наш заклад до роботи з електрон­ними листами непрацездатності фактично готовий. Та, на жаль, на сьогодні не з нашої вини часто бачимо перебої електронної системи e-Health. Фактично щопонеділка і щоп’ятниці, у дні, коли найбільше звернень, система зависає. В останній понеділок серпня, з 9.00 до 13.00, неможливо було ні виписати направлення до лікаря, ні зробити запис в електронній карті пацієнта. Я телефонував до всіх профільних інстанцій, але там лише «переводили стрілки» на інших. Добитися конкретики не вдалося.

Підготувала Галина МИХАЛЬСЬКА.