П'ятница, 29 Березня 2024 р.
22 Жовтня 2021

У ЧОМУ НЕБЕЗПЕКА ТРАНСЖИРІВ?

У світі набирає обертів тенденція до здорового харчування, зокрема відмова від споживання трансжирів. Люди все ретельніше вивчають склад товарів, а країни обмежують вміст шкідливих жирів у продуктах на законодавчому рівні. В Україні теж роблять перші кроки у цьому напрямку. У вересні депутати в першому читанні схвалили закон про заборону трансжирів у дитячому харчуванні. Детальніше про проб­лему розповіли експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

ЩО ЦЕ ТАКЕ І З ЧИМ ЙОГО ЇДЯТЬ

Трансжири отримують штучним шляхом. Звичайні рідкі олії піддають хімічній обробці (гідрогенізації), вони змінюють структуру і перетворюються на тверді рослинні жири. Це роблять для збереження олій від псування і здешевлення виробництва харчових продуктів. Чимало виробників замінюють натуральний молочний жир трансжирами, зокрема гідрогенізованою пальмовою олією. При цьому виробники часто вказують недостовірну інформацію, в яких пропорціях, а головне – який саме жир використано. Найчастіше фальсифікують натуральне вершкове масло.
Так, із початку 2021 року Держ­продспоживслужба перевірила понад 2,5 тисячі закладів торгівлі, громадського харчування та виробництв на предмет фальсифікації молочних продуктів. Фахівці зафіксували 159 порушень, пов’язаних з обігом фальсифікованого масла, припинили обіг 568 кг продукту, вилучили з обігу 15,5 тонни продукту. За результатами лабораторних досліджень, у 48 випадках зразків молочної продукції виявлено жири немолочного походження.
– Солодковершкове масло – продукт, який чи не найчастіше підробляють недобросовісні виробники. Тому Держ­продспоживслужба постійно контролює молочну продукцію, яка представлена в закладах громадського харчування та торгівлі, на наявність фальсифікату. Наше завдання: українські споживачі мають отримувати якісну та безпечну продукцію, – зауважує голова Держ­продспоживслужби Владислава Магалецька.
Також трансжири використовують у виробництві кондитерських, смажених виробів, готових закусок. Через гідрогенізовану олію харчові продукти мають триваліший термін зберігання і насиченіший смак. Водночас наукові дослідження доводять, що споживання трансжирів може викликати в людини серцеві захворювання, ожиріння, діабет, розлад імунної системи. За оцінками ВООЗу, щороку пів мільйона людей у світі помирають унаслідок серцево-судинних хвороб, які розвинулися через надмірне споживання трансжирів.

ЯК У ЄВРОПІ ТА УКРАЇНІ?

Через небезпеку трансжирів для здоров’я все більше країн відмовляються від їхнього використання і запроваджують законодавчі обмеження. Так, у країнах Євросоюзу гранична межа трансжирів у харчових продуктах становить 2 грами на 100 грамів усіх жирів продукту. Частина країн іде шляхом повної заборони ви­користання шкідливих жирів: Да­нія, Швейцарія, Австрія, Ісландія, Норвегія, Угорщина, Швеція. Деякі європейські країни впроваджують стратегії зменшення споживання трансжирів на добровільній основі. Наприклад, уряди співпрацюють із харчовими компаніями щодо ви­ключення трансжирів із виробницт­ва, досліджують можливі альтер­нативи транс­жирним кислотам, вимагають від виробників маркувати шкідливі продукти. Такий підхід ни­ні практикують Бельгія, Чехія, Франція, Нідерланди, Польща, Німеччи­на, Велика Британія.
В Україні вміст трансжирів у продуктах досі не регулюється законодавчо, але перші кроки вже зроблено. Наприкінці вересня депутати в пер­шому читанні підтримали зміни до за­конів щодо підвищення якості харчових продуктів, які споживають діти. Зокрема, зміни вносяться в закони про молоко та молочні продукти, про дитяче харчування, про вимоги до без­печності та якості харчових продуктів, про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів.

ЗАБОРОНА ТРАНСЖИРІВ

Згідно з проєктом закону, забороняється використовувати гідрогенізовані жири поряд з іншими жирами та білками немолочного походження у виробництві молочних продуктів, дитячого харчування, кондитерських виробів, зокрема, з какао, шоколаду та продуктів із вмістом шоколаду, морозива. Встановлюється граничний вміст трансжирних кислот: 2 грами на 100 грамів загальної кількості жиру в харчовому продукті.
Відповідно до проєкту, виробники зобов’язані маркувати харчові продукти, вироблені з використанням пальмової олії, надавати повну інформацію про кількість трансжирних кислот, зазначати їхню частку в готовому продукті. Наприклад, якщо продукт вироблено з використанням пальмової олії, поруч із його назвою має бути чітко великим шрифтом написано: «Містить пальмову олію». Якщо продукт вироблено з додаванням гідрогенізованих рослинних жирів, забороняється вживати термін «Шоколад» і співзвучні до нього слова будь-­якою мовою. Покупець повинен одразу мати повну інформацію про по­ходження продукту. За порушення за­кону передбачений штраф: для юридичних осіб – 240 тис. грн, для фізичних осіб – підприємців – 150 тис. грн.
Ухвалення закону має захистити українців від маніпуляцій виробників, зробити харчування здоровішим, а також нарешті гармонізувати українське законодавство у сфері дитячого харчування з вимогами законодавст­ва держав – членів ЄС. Законопроєкту належить пройти ще друге читання, але це вже великий крок для сфери харчування. Водночас експерти закликають українців бути відповідальними і самостійно контролювати свій раціон, читати склад продукту і відмовлятися від купівлі товарів із надмірною кількістю жирів.

За інформацією Центру громадського моніторингу та контролю.