Четвер, 18 Квітня 2024 р.
3 Червня 2022

СВІТОМ ГУЛЯЮТЬ ІНФЕКЦІЙНІ МОНСТРИ

Доки наші захисники нещадно трощать російського окупанта, який прийшов на українську землю, епідеміологи всього світу воюють з невидимим ворогом. Маємо звістки про нові пошесті – гепатити невідомого походження та віспу мавп, що реєструються в багатьох європейських країнах.
А, зважаючи на активну міграцію українців світом, не виключено, що нова інфекція може опинитися і в нашій країні.
Про те, якою нині є епідеміологічна ситуація на Кам’янеччині, й чим небезпечні нові інфекційні монстри, спілкуємося із завідувачкою відділення епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб Кам’янець-Подільського райвідділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» МОЗ України Аллою ГРИЦАЙ.

ПОКИ ВСЕ ПІД КОНТРОЛЕМ

За її словами, в нашій громаді наразі стабільна епідемічна ситуація з тенденцією до благополучної. За останні декілька днів не було зареєстровано жод­ного хворого на ковід, лише один позитивний результат надійшов до міста 1 червня.
– Ковід переходить у розряд поодиноких випадків. Правда, це на сьогодні, бо говорити про завершення пандемії зарано, адже нині потужна хвиля «Омікрону» в Китаї, – каже епідеміологиня. – Така ж ситуація і з ГРВІ. Щодо гострих кишкових інфекцій, сезон яких маємо в теплу пору року, то й тут ситуація під контролем. У березні-квітні фіксували підйом захворюваності, левова частка була викликана рота­вірусом. Пов’язано це з масовим переселенням людей із районів активних бойових дій. Уже в травні захворюваність знизилася.
Сьогодні сезон активізації кліщів. Ми вже дослідили з десяток цих паразитів, яких після укусів люди принесли нам на аналізи. На щастя, жоден не був інфікований, тож на 1 червня офіційно не зареєстровано жодного випадку лайм-бореліозу.
Натомість уже маємо двох хворих на правець. Ще взимку молодий кам’янчанин порізав руку брудним склом, вчасно звернувся по мед­допомогу і вже одужав.
Наразі жінка, 1964 р.н., перебуває в інфекційному відділенні через правець. Її покусав пес. Уже на третій день у потерпілої з’явилися судоми і клінічні симп­томи правця. На щастя, їй швидко надали необхідну допомогу.
У попередні роки не реєстрували жодного такого хворого. Тому закликаю батьків не зволікати з дитячими щепленнями від правця. Дорослі також мають вакцинува­тися кожні 10 років. Для цього слід звернутися до сімейного лікаря або ж кабінету щеплень у поліклініку, що на вул.Огієнка, адже збудник правця ніде не подівся. Це захворювання небезпечне і часто може мати летальні наслідки. До речі, у Хмельницькому двоє хворих на правець померли.
А ще маємо насторогу щодо холери. Холерний вібріон періодично виявляли в морських аквато­ріях. У зв’язку з катастрофічною епід­ситуацією в Маріуполі, розкладанням великої кількості тру­пів, потраплянням токсинів у воду, є висока ймовірність спалаху цієї недуги. Холера лікується, однак вона небезпечна для маленьких діток, оскільки швидко викликає зневоднення.

НЕВІДОМИЙ ГЕПАТИТ ПРИКЛАДАЄ ДІТЕЙ

Не встиг світ оговтатися від ко­віду, як суне нова біда.
– У 33 країнах світу вже зареєст­ровано 650 випадків гострого гепатиту невідомого походження, – продовжує Алла Вадимівна. – Найбільше хворих у Великобританії та США, але реєструються випадки і в країнах ЄС. Хворіють лише діти (від 1 місяця і до 16 років), але найбільше зареєстрованих – до 5 років. Усіх їх обстежували на всі вірусні гепатити, які відомі, але результат негативний. Особливість нового гепатиту в тому, що розвивається швидко і з критично високими рівнями печінкових ферментів (АЛТ, АСТ) – вище 500 міжнародних одиниць на літр. Це призводить до блискавичного розвитку печінкової недостатності, коми. На жаль, маємо й летальні випадки.
Є вже діти, яким зробили термінову трансплантацію печінки.
ВООЗ вивчає гіпотези виникнення гепатиту в результаті ускладнення аденовірусної інфекції і коронавірусу.
На Кам’янеччині в попередні роки теж реєструвалися випадки гос­трих гепатитів неуточненої етіології в пацієнтів різних вікових груп.
Їх також обстежували на поширені вірусні гепатити А, В, С, D, але результати негативні. Але факти гост­рого гепатиту підтверджувалися біохімічними аналізами і клінічно.
Тож наразі тримаємо руку на пульсі, настороженість наших лікарів висока.

З АФРИКИ – В ЄВРОПУ

Якщо раніше віспа мавп зустрічалася лише в африканських країнах, була ендемічною, тобто властивою цій території, де, власне, і мешкають ці тварини, то віднедавна проникла і в Європу. Спочатку хворіли лише мавпи, але потім збудник передався і людям, тому нині вірус може передаватися від людини до людини. Шляхи поширення – контактний, повітряно-крапельний і при вживанні в їжу м’яса інфікованої тварини.
– На 30 травня, за інформацією ВООЗ, підтверджено 257 випадків захворювання і 120 підозр у 23 краї­нах світу, де вірус є неендемічним, – пояснює епідеміологиня. – У 5 аф­риканських країнах, де завжди зустрічається цей вірус, спостерігається спалах захворювання. За­реєстровано вже 1365 випадків і 69 смертей. Вірус віспи мавп відомий із 1958 року. Ми знаємо, як його виявляти і лікувати. За потреби ВООЗ надасть Україні тест-системи для діагностики. Захворювання не страшне, хоча летальність складає в середньому 5-11%, оскільки вірус може призвести до усладнень, зазвичай вірусних енцефалітів. У групі ризику діти, люди зі зниженим імунітетом або ті, хто приймає імуносупресивну терапію. Якщо хворого ізолювати, то ймовірність зараження інших членів родини мінімальна. Хвороба характеризуєть­ся підвищенням температури тіла, збільшенням лімфатичних вузлів, загальною слабкістю, головним болем і болем у м’язах та тілі. На 5-й день з’являється висипка – пухирчаста, як і при вітряній віспі. Зазвичай захворюваність перебігає неважко, лікування симптоматичне, і через 2-4 тижні людина повністю одужає. Головне – дотримуватися гігієни, аби не виникла вторинна бактеріальна інфекція. Однак па­цієнти з ослабленим імунітетом лікуються в стаціонарі.
Саме проти мавпячої віспи вакцини не існує, але дієва проти звичайної віспи. У нас вона не входить до національного календаря щеп­лень і не є обов’язковою. Правда, вакцинація необхідна для виїзду в окремі країни, то іноді її роблять дітям.