П'ятница, 29 Березня 2024 р.
24 Червня 2022

ЩОБ ХОЛЕРНА ПАНДЕМІЯ УКРАЇНУ ОБІЙШЛА

Медики, які ще недавно боролися із ковідом і фактично його перемогли, вже підготувалися до нової боротьби. Адже війна та антисанітарія можуть спричинити спалахи інших небезпечних хвороб, зокрема холери. Хмельницька інфекційна лікарня про всяк випадок уже обладнала спеціальне відділення для хворих на холеру. Адже міграція переселенців на Хмельниччину з районів, де ведуться активні бойові дії, зокрема і з багатостраждального Маріуполя, триває не один місяць. Тож не виключено, що збудник холери чи іншої небезпечної болячки може скосити жителів нашої області.

Про те, як убезпечитися від ін­фекції жителям Кам’янеччини, детально розповів лікар-епідеміолог Кам’янець-Подільського районного відділу ДУ «Хмельницький обласний центр конт­ролю та профілактики хвороб МОЗ України» Олег КЕРНИЧНИЙ:

– Однією з бід, які завжди супроводжують людство у війнах, є епідемії інфекційних хвороб, що вбива­ють і калічать не менше, ніж зброя. В умовах зруйнованої інфраструктури та відсутності доступу до чис­тої води, тим більше в умовах спеки, значно збільшується ризик захворювання на кишкові інфекції. Враховуючи те, що в Азовському, Чорному морях, дельті Південного Бугу вже раніше виявляли збудники холери, а також реєстрували захворювання на холеру в Маріуполі та Миколаєві в мирний час, то сьогодні, коли пошкоджені комунальні мережі, не очищуються каналіза­ційні стоки, здійснюються масові по­ховання в невідведених для цього місцях – усе це створює реальну за­грозу виникнення спалахів інфекційних хвороб, зокрема і холери.
За іронією долі, останній спалах холери в Україні був зафіксований у Маріуполі 2011 року. Тоді за 3 місяці зареєстрували 33 випадки захворювання та виявили 24 вібріононосії.
У разі виникнення захворювання на холеру в південних регіонах країни та вимушеної міграції населення з тимчасово окупованих територій чи тих, де ведуться активні бойові дії, а також суміжних із ними населених пунктів, не виключене по­ширення холери і на Кам’янеччині.

– Олеже Володимировичу, що ж таке холера?
– Це інфекція кишківника, яка має гострий характер і вражає шлунково-кишковий тракт. Хвороба перебігає з розвитком діареї різних типів, у результаті чого відбу­вається зневоднення організму. Збудник захворювання – холерний вібріон. Бактерія може проникнути в організм людини разом із зараженою їжею або водою, після чого долає бар’єр шлунка, потрапляє в тонкий кишківник, де виділяє екзотоксин. Токсини в свою чергу запускають хімічну реакцію, яка призводить до водянистої діареї, що виводить із кишківника електроліти. Внаслідок цього і виникає зневоднення, яке при запізнілому лікуванні або його відсутності може призвести до смерті.

– Які шляхи передачі інфекції?
– Є три основні. Водний шлях має найважливіше значення, оскільки вода, потрапляючи в шлунок, знижує кислотність шлункового соку, що дає змогу вібріону обійти цей основний етап фізіологічного захис­ту. Інфікованою холерним вібріоном водою також можливе забруднення під час миття овочів, зелені, фруктів, які не піддаються термічній обробці. Додаткову загрозу, пов’язану з водою, несуть і відкриті водойми, куди потрапляють не­знезаражені стічні води. Людина в цьому випадку може заразитися під час купання в озерах, річках, ставках, морях, а особливо в період, коли температура води в них піднімається вище як 170С. Саме з водним шляхом передачі пов’язані більшість зареєстрованих в Україні масових спалахів холери.
Харчовий шлях інфікування по­в’язаний із вживанням забруднених холерним вібріоном продуктів. Це можуть бути риба та рибні продукти, молоко, м’ясо, які не пройшли достатньої термічної обробки, овочі, фрукти. Як правило, харчові спалахи охоплюють обмежені контингенти людей і не призводять до епідемій.
Контактно-побутовий шлях передачі інфекції зустрічається рідше й виникає при недотриманні правил гігієни під час контакту з хворими на холеру та вібріононосіями через брудні руки, посуд, предмети побуту.

– Які симптоми мають насторожити хворого?
– Серед основних – блювота, метеоризм і неінтенсивний біль у животі, діарея (водяниста від 10 і більше разів на добу), незначне підвищення температури тіла з легким ознобом на початку захворювання, а при прогресуванні, навпаки, зниження до 34-350С, зневоднення організму, що викликає відчуття спраги, сухість слизових оболонок та шкіри, а також блідість і синюшність губ, виражена загальна слабкість, сонливість, зниження м’язового тонусу.
При несвоєчасному зверненні по меддопомогу та за відсутності лікування можуть виникати судо­ми м’язів, гостра ниркова недостатність, інфаркт міокарда, порушення мозкового кровообігу, пнев­монія. Важкість перебігу захворювання залежить від ступеня зневоднення організму, тобто від­сот­кової втрати рідини щодо маси тіла.

– Яка ж профілактика холери?
– Правила, які б дозволили уникнути такого небезпечного захворювання, на перший погляд, прості. Проте під час війни, на жаль, дотримуватися їх украй важко, особливо на окупованих мордором терито­ріях.
Для запобігання захворюванню на холеру та інші кишкові інфекції необхідно: не купувати продуктів, особливо риби, у стихійних місцях торгівлі; не купатися і не рибалити в забруднених водоймах; дотри­муватися правил особистої гігієни (мити руки перед їдою та приготуванням, після відвідування вулиці
й туалету); кип’ятити воду навіть при найменшому сумніві в її якості; піддавати достатній термічній обробці м’ясо, рибу, молоко; добре мити овочі, фрукти, ягоди перед вживанням.

Підготувала Галина МИХАЛЬСЬКА.