П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
8 Липня 2022

ХВОРОБАМ БАЙДУЖЕ НА ВІЙНУ

«Чи потрібні направлення до лікаря під час воєнного стану?» – таке запитання турбує українців, які змушені були покинути власні домівки.

Міністерство охорони здоров’я надало відповідні пояснення.

– Українці, які були змушені змінити місце проживання через військову агресію рф (тобто є внутрішньо переміщеними особами), мають можливість отримати первинну медичну допомогу за місцем фактичного перебування без декларацій і направлень у будь-якій лікарні, якщо вона здатна забезпечити необхідне лікування. Нагадуємо, що первинну меддопомогу надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри.

Проте для того, щоб отримати вузькоспеціалізовану допомогу, направлення, як і раніше, є необхідним.
Виписувати направлення можуть усі лікарі в медичній системі, від сімейних до високоспеціалізованих, коли вважають за потрібне залучення до лікування фахівця іншої спеціалізації, додаткових обстежень, процедур, госпіталізації.
Термін дії направлення – рік. Проте пацієнту краще дотримуватися рекомендацій лікаря щодо термінів прохо­дження обстеження чи отримання консультації спеціаліста, на які направлено пацієнта.
У направленні не зазначаються заклад чи лікар, до якого направляють пацієнта, зазначаються код послуги та інформація про заклад і лікаря, який створив направлення. Місце отримання послуги пацієнт може обрати самостійно в будь-якій лікарні, яка має контракт із НСЗУ і може надати відповідні медичні послуги.
Виняток: якщо пацієнта переводять на рівні «стаціонар-стаціонар», заклад зазначається.
Нагадуємо: щоб забезпечити доступ пацієнтів до медичних послуг, під час війни діють як електронні, так і паперові направлення.
Дізнатися про те, в яких саме закладах можна безоплатно отримати потрібну консультацію або пройти додаткову діагностику, можна за номером: 16-77 (контакт-центр НСЗУ).

За інформацією пресслужби ОДА.