Четвер, 18 Квітня 2024 р.
1 Серпня 2022

ВЕЧЕРЯ ІЗ БОТУЛІЗМОМ

Три випадки ботулізму зафіксували на Хмельниччині. Як повідомляє Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб, цей випадок класифікується як «сімейний осередок з трьома потерпілими». 24 липня в одному із сіл Хмельницького району двоє братів, 1971 та 1982 р.н., споживали в’ялену рибу домашнього приготування та ще й домашню тушонку. Разом із ними вечеряла мама одного із чоловіків, 1960 р.н., щоправда, риби вона не їла. До речі, домашні консерви, за словами потерпілих, виготовили ще у березні і жодних нарікань на її якість досі не було. Ця банка була останньою з партії. Жінці стало зле 27 липня, до лікарів вона звернулася наступного дня і була госпіталізована до Хмельницької інфекційної лікарні з діагнозом «ботулізм». Усім хворим була введена протиботулінічна сироватка. Потерпілі перебувають під наглядом фахівців у згаданому лікувальному закладі: жінка – у важкому стані, а чоловіки – у стані середньої важкості. Адже лікування, за сприятливого сценарію, може тривати декілька тижнів.

ЩО ТАКЕ БОТУЛІЗМ

Ботулізм – важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма хвороби може призвести до летального результату. Виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulinum постійно є в грунті, утворює спори, надзвичайно стійкий до впливу хімічних і фізичних факторів.
Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного та рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.
Хвора людина небезпечна через виділення у зовнішнє середовище бактерій з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту, ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, осідаючи у різних відділах нервової системи.
Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

ЗВІДКИ ЙДЕ ІНФЕКЦІЯ?

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м’ясні та рибні консерви, домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в’яленої риби.
Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією.
Перші симптоми можуть з’явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок, а далі з’являються інші симптоми – м’язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів. Серед основних симптомів – нудота, блювота, біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок, порушення зору (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів), спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу, сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла, відчуття нестачі повітря.

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготовлених, зіпсованих продуктів, найголовнішим у профілактиці цього захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно їх прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин. В жодному випадку не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

Аби вберегтися від ботулізму, не варто споживати:
 в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
 м’ясних та грибних консервів;
 консервів домашнього виробництва, якщо не впевнені, що продукти зберігали або транспортували належним чином;
 якщо є сумніви у якості продуктів.

Анатолій ЛАВСЬКИЙ,
начальник Кам’янець-Подільського управління
ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області.