П'ятница, 29 Березня 2024 р.
3 Травня 2020

ПІШОВ З ЖИТТЯ СЕМЕН ДАРЧУК

Сьогодні вранці стало відомо, що у Хмельницькому в лікарні помер колишній керівник ПАТ «Подільський цемент» Семен ДАРЧУК. Йому було 67 років. Понад 40 років Семен Іванович успішно керував Кам’янець-Подільським цементним заводом.

Семен ДАРЧУКДосягти успіху простому хлопцю із села допомогли цілеспрямованість, працелюбність, принциповість і вміння завершити кожну розпочату справу.
Народився Семен Іванович 2 лютого 1953 р. в с.Перебиківці на Буковині. Батько працював у колгоспі, а мати – в ланці біля буряків. Разом з молодшим братом Анатолієм ходили до місцевої школи. Після закінчення 9 класу хлопець вступив до Чернівецького індустріального технікуму. У інтерв’ю «Подолянину» напередодні його 60-річного ювілею Семен Дарчук зазначав:
– Для села то був нонсенс, бо зазвичай усі йшли навчатися на агрономів, учителів, медпрацівників, а тут я зі своєю індустрією. Мамі такий вибір не зовсім сподобався, та я таки зумів його відстояти. Зовсім про це не шкодую. Як на мене, то була сильна школа, котра давала міцні знання. А такі речі, як креслення, просторове мислення, котрі ми штудіювали ще студентами, допомагають у роботі й нині. До того ж під час навчання в технікумі ми мали восьмимісячну практику. Я потрапив у Харків на завод, де виготовляли плитку. Будучи практикантом, уже працював механіком. Тобто була можливість отримати непогані навики роботи. Ще два місяці практикував у Полтаві. Це дуже важливо, адже на виробництво можна було прийти вже з певним досвідом роботи.
«Подолянину» Семен Іванович зізнався, що в житті завжди дотримується таких принципів, як порядність і чесність.
Після закінчення технікуму 1973 року за направленням Семена Дарчука скерували на Кам’янець-Подільський цементний завод. І того ж року призвали на строкову службу в армію. Демобілізувавшись 1975 року знову повернувся на завод. Змінив чимало посад – від слюсаря, майстра, до заступника директора з виробництва, а з 1994 року – генеральний директор, голова правління ВАТ «Подільський цемент». З 2014 року став почесним президентом ВАТ «Подільський цемент».
В одному з інтерв’ю промисловець казав: «У мене в житті один завод — цементний, одна жінка — Оксана і одне місто — Кам’янець-Подільський».
Часто допомагав усім, хто звертався до нього по допомогу. Семен Дарчук був член правління Української асоціації підприємств та організацій цементної промисловості України, член правління Спілки підприємств Хмельницької області. За життя Семен Іванович отримав чимало солідних нагород: «Заслужений працівник промисловості України» (2003); орден «За заслуги» ІІІ (2007) та II ступенів (2013). Нагороджений медаллю Кам’янець-Подільської райради «За заслуги» та почесною грамотою ЦК профспілки працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів України. Має багато інших відзнак всеукраїнського, обласного та місцевого рівнів.