П'ятница, 29 Березня 2024 р.
25 Серпня 2020

НЕПРОСТА ХРЕСНА ХОДА

19 серпня, як і попередніми роками, від храму у селі Довжок стартувала масштабна хресна хода віруючих московського патріархату в Почаївську лавру. Тисячі вірян вирушили у непросту пішу дорогу, адже подолати разом треба понад двісті кілометрів. І все це попри карантин.

На ходу паломників одразу відреагувала Волочиська міська рада, розмістивши на своїй сторінці у фейсбуці таке повідомлення:
«Як ви знаєте, щороку тисячі паломників йдуть хресною ходою з Кам’янець-Подільського до Почаївської лаври. Серед іншого їх маршрут пролягає і через населені пункти нашої ОТГ. Навіть попри карантин та всю епідемічну ситуацію в країні, віряни вирішили «не порушувати звичай» та цього року провести традиційний хресний хід.
Члени виконавчого комітету, що відбувся 20 серпня 2020 року заслухавши інформацію директора (головного лікаря) КП ЦПМСД Анатолія Коломійця, щодо загострення епідеміологічної ситуацію у Волочиській міській ОТГ та в цілому по Україні, керуючись постановою КМУ від 22 липня 2020 р. № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», ст. 32 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», вирішили заборонити масове скупчення людей та зупинку ходи паломників 21-22 серпня 2020 року в межах населених пунктах Волочиської міської ОТГ.
Отже: ми жодним чином не забороняємо багаторічних релігійних традицій, в жодному разі не намагаємось образити почуття віруючих, лиш прагнемо захистити жителів нашої Волочиської міської ОТГ. Тож місця збору та відпочинку паломників на території нашої громади виділяємо поза межами населених пунктів. За цим на офіційному рівні слідкуватимуть Національна поліція та Центр первинної медико-санітарної допомоги.
21 серпня на ходу відреагував і голова Хмельницької ОДА Дмитро ГАБІНЕТ. За його словами ситуація перебуває під контролем, а організаторів ходи встановлюють. На них мають бути складені протоколи за порушення карантинних заходів.
– Церковні організації відмежувалися від організації цього заходу. За їх словами, вони його не висвячували. Принаймні, офіційно будь-яких дій в цьому напрямку не вчиняли, – сказав голова ОДА.

Також губернатор зазначив, що зупинки паломників під контролем, зазвичай вони поза межами населених пунктів. Крім того, їх супроводжують працівники поліції та проводиться роз’яснювальна робота. А додаткових важелів впливу, щоб хода не відбувалася обласна влада немає. На запитання «чи може хода спровокувати нові спалахи поширення коронавірусу в області?», Дмитро Анатолійович сказав, що може, але так само як і будь-яке інше повернення на Хмельниччину інших мешканців краю.