Четвер, 18 Квітня 2024 р.
28 Серпня 2020

ВОЗВЕЛИЧУЮТЬ УКРАЇНЦІВ – РОЗВИВАЮТЬ УКРАЇНУ

У соцмережах свою нішу впевнено займають сторінки, які популяризують культуру об’єднаних територіальних громад.

Люди, втомлені проблемами і важким життям, шукають перепочинок у повідомленнях про щось красиве, корисне і справжнє, автентичне і правічне. Такі професійні й гарні сторінки, що описують культуру, людей, побут і красоти громад, – це справжній скарб, який не лише рекламує конкретне село, а возвеличує українців, які своєю працею, наполегливістю і любов’ю до рідного краю розвивають Україну.

 

БАБУСІ НАЗБИРАЛИ СОТНІ ЛАЙКІВ

«Люблять здавна у Гуменцях українську пісню! Поважні аматори села Гуменці», – такий підпис на сторінці у фейсбуку «Громада Гуменецька» під відео, на якому місцеві мешканці поважного віку співають запальних пісень. Більшість молоді, на жаль, таких композицій уже не знає, а тут, завдяки сучасній техніці та соцмережам, можемо зазирнути у глибину віків, відчути весь той колорит і запал. Як бачимо, таких відео дуже потребує громада, адже за досить короткий термін 166 перепостів, сотні лай­ків і десятки коментарів зібрали співаки з народу.
«Дай Боже Вам здоров’я. Ви – просто супер. Як побачила вас і почула пісні, які ви співали, в мене сльози котилися, як горошки. Згадала ферму, згадала, як ми часто виступали, співали українські пісні. Минули роки, ніби вчора. Я рада за вас, що ви співаєте, і ще так гарно у вас виходить. Я вас крепко обнімаю і сто разів цілую. Живіть ще довго», – настільки щиро прокоментувала допис одна з дописувачок Маргарита Данчук.
А артисти-зірки, наспівуючи куплети «Пийте-гуляйте, як собі знайте, де ходе двоє, не розлучайте», «Ой, дай, Боже, сто років прожити, через день чи через два до кума ходити», або «Вороги тяжкі, сусіди близькі», напевно, і не сподівалися на таку славу, а виявляється, суспільство настільки потребує їхньої творчості.

БАГАТІ КРАСОТАМИ ТА ТРУДАРЯМИ

Теплотою та щирістю вражають дописи і зі сторінки культури з Китайгородської ОТГ «Віртуальний музей Китайгородської ОТГ». Там і перепост відео про Ольгу Свідерську з Рогізни та її плантацію троянд.
Неабиякої популярності набувають фото і відео про Валентину Назаришену з Китайгорода, яка вирощує в себе на городі різноманітні квіти та фрукти. А он Леся Погорлюк розповідає історію своєї пасіки, згадує дідуся Рафаїла Зажицького, який її заснував. У дописах – лише добрі слова про дідуся-трударя, і пам’ять про нього не лише на сторінках фейсбуку, але і у справі, яку продовжують його внуки.
Як же цікаво слухати старожила громади Івана Кирилюка, йому 91 рік, про прикордонну заставу, козацьку могилу. Його спогади, які записав відомий гончар Микола Шевчук, – це справжня криниця знань.
І, звісно ж, куди без фото та відео красот мальовничого краю, споглядаючи які, так і хочеться рушити на екскурсію. У кого ж немає такої можливості – насолоджуйтеся красотами рідного краю онлайн.