Середа, 24 Квітня 2024 р.
18 Вересня 2020

ПОКИ ЩО НАВЧАННЯ НІХТО НЕ ВІДМІНЯВ

Уже з понеділка школи мають піти на дистанційне навчання, – ця чутка миттєво облетіла місто і стала топ-темою обговорення. Проте виявилося, що інформація хибна.

 – Сьогодні школи, садочки, технікуми, університети працюють у штатному режимі, й про їхнє закриття не йдеться, – коментує голова оперштабу з ліквідації НС, заступник міського голови Василь СУКАЧ. – Не йшлося про це й на засіданні обласної комісії ТЕБ і НС. Днями до міста інкогніто приїжджали представники Державної служби якості освіти у Хмельницькій області, які без попередження тестують усі навчальні заклади щодо дотримання санітарних норм під час пандемії. Вони перевірили 15 садочок і Подільський спеціально-реабілітаційний соціально-економічний коледж. Зауважень щодо їхньої роботи не було.
Наразі в місті 184 учні перебувають на самоізоляції. На дистанційному навчанні перебувають 3-А і 3-Б НВК №9, де ковід підтверджений у двох учителів, 4-В та 8-А ЗОШ №7, а також 8 клас у СЗОШ №5 та 11-й у ЗОШ №10, де коронавірус підтверджено в учнів.

Загалом тиждень, що минає, поки що можна назвати спокійним. Адже, за словами Василя Олександровича, з початку тижня в місті зареєстровано лише 12 нових випадків захворювання на ковід і вчора, 17 вересня, додалося ще двоє. Щоправда, в області ще з 11 вересня назбиралося 114 матеріалів для ПЛР-тестування, які не пройшли дослідження. Місто сподівається отримати висновки найближчим часом. Наразі жодних підстав переходити у «червону» зону немає.
Місто чекає на детальні роз’яснення змін, ініційованих МОЗом, щодо встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів, які 16 вересня на засіданні ухвалив Кабмін. Документ, зокрема, передбачає, що рішення про заборону роботи освітніх закладів на територіях із «червоною» зоною прийматиметься спільно Державною, обласною та міською комісіями з питань ТЕБ та НС. Робота шкіл заборонятиметься тоді, коли на самоізоляцію через контакт із пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19 відправлено більше ніж 50% класів. «Червоний» рівень епідемічної небезпеки встановлюватиметься за спільним рішенням Державної та регіональної комісій із питань ТЕБ та НС у разі завантаженості більше як 75% ліжок у закладах охорони здоров’я регіону протягом 5 днів поспіль, або перевищення середнього по країні рівня захворюваності на COVID-19 більше ніж у 5 разів. Як йдеться на сайті МОЗу, це може бути одномоментне закриття всіх сфер бізнесу або поступове обмеження певних сфер, які в конкретному регіоні призводять до спалахів хвороби.

За словами начальника міськуправління охорони здоров’я Юрія ПЛИВАНЮКА, за станом на 12.00 17 вересня, в місті маємо 159 активних хворих на коронавірус, 20 з яких лікуються стаціонарно, решта – амбулаторно. Зокрема, 7 медпрацівників і 20 представників освіти, 8 з яких – учні. Загалом у місті зареєстровано 364 випадки захворювання, 194 людини одужали, 11 – померли.
За інформацією Кам’янець-Подільської РДА, за станом на 17 вересня, в районі зареєстровано 208 випадків захворювання на COVID-19. Виявлено 10 нових випадків у селах Вербка, Кам’янка, Мукша Китайгородська, Слобідка-Рихтівська, Жванець. Одужали 135 осіб, 66 жителів району продовжують лікування, 25 із них госпіталізовано, а 41 – лікуються амбулаторно. Летальних випадків зареєстровано 7.