Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
16 Жовтня 2020

ЗА КРОК ДО МЕДИЧНОГО КОЛАПСУ

Продовження карантину, дистанційне навчання, щоденний приріст хворих, – і цей тиждень не приніс полегшення. Коронавірус продовжує активно наступати, в лікарнях дедалі меншає місць для госпіталізації, а під кабінетами медиків, на рентген і аналізи – довжелезні черги. Ситуація залишається загрозливою і напруженою, адже на носі – новий сезон традиційних ГРВІ та грипу. Медики закликають усіх максимально дотримуватися карантинного режиму, адже важко спрогнозувати, що станеться, коли грип і коронавірус одночасно атакують людину. Наразі всі ми маємо бути максимально обережними, аби не допустити медичного колапсу. Бо, як бачимо, кільце звужується, і нині складніше знайти людину, яка або сама не захворіла, або ж її рідні, сусіди, друзі, колеги чи знайомі.

МІСТО ДОБІГАЄ ДО ТИСЯЧІ

– За станом на вечір 14 жовтня, в місті має­мо 504 активних хворих, 28 з яких госпіталізовано: 2 – до Києва, 2 – до ХІЛ, решта – до Ка­м’янець-Подільської ЦРЛ. Серед хворих 21 медик і 17 дітей. Від початку пандемії захворіли 897 осіб, 367 одужали, 26 померли (зокрема, троє за попередні 7 днів), – коментує начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК. – На жаль, зростання кількості хворих не припинилося – від 8 і до 14 жовтня маємо 180 нових випадків захворювання. Ввечері 14 жовтня до міста наді­йшло 10 позитивних висновків ПЛР-тестування пацієнтів, які перебувають у міській лікарні, яка не є ковідівською. Через те, що доводиться по декілька днів чекати на висновки тестувань, коло контактних осіб збільшується. Маємо надію, що продовження карантину, дистанційне навчання вишів і канікули у школах бодай трохи стабілізують ситуацію.

За словами завідувачки відділення організації епідеміологічних досліджень міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алли ГРИЦАЙ, нині переважно хворіють медики, вчителі, студенти і викладачі вишів, є декілька військовослужбовців із різних військових частин, пен­сіонери. Госпіталізують переважно людей пенсійного віку із супутніми захворюваннями (цукровий діабет, перенесені в анамнезі інсульти та інфаркти).

– Найбільшими поширювачами інфекції є організовані колективи в навчальних закладах. Молодь зазвичай не дотримується карантину, збирається групами, тісно спілкується, не дотримується дистанції й не одягає масок. Хворобу вони можуть перенести в легкій формі або ж навіть безсимптомно, при цьому активно виділяючи вірус і заражаючи інших.
Чекаємо на результати ПЛР-тестувань пра­цівників і підопічних Китайгородського будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів. Там зареєстровано декілька пі­дозр, відібрано матеріали для ПЛР-досліджень.
Наразі призупинено роботу міського дитсадка №30, садочка в селі Зіньківці, вирішується питання про закриття садка в Жванці. Призупинено навчання в індустріальному коледжі. Декілька випадків захворювання за­реєстровано серед викладачів і студентів ПДАТУ, К-ПНУ, медичного коледжу. Позитивний результат ПЛР-дослідження отримала медсестра Кам’янець-Подільської ЦРЛ, яка працює у відділенні, де лікують хворих на ковід.
Нині мають бути канікули-карантин. Бо якщо школярі й надалі збиратимуться гуртом на вулиці, ходитимуть у кафе і кінотеатри, процес поширення вірусу не стримаємо. Батьки мають утримати дітей від цих походеньок, – додала Алла Вадимівна.

За станом на вечір 14 жовтня, в Кам’янець-Подільському районі всього заре­єстровано 451 випадок захворювання на ковід, лікуються 223 людини, одужали 218, померли 10.

КАРАНТИН – ДО НОВОГО РОКУ

Щонайменше до Нового року в Україні продовжили адаптивний карантин.
Зокрема, внесено зміни до відповідних індикаторів та критеріїв щодо умов карантину. А саме: вдвічі збільшено цільові показники охоплення тестуванням. Раніше це було 24 на 100 тисяч населення за 7 днів, нині збільшено вдвічі – до 48. Внесено додаткові зміни до критеріїв відповідності «червоному» рівню епідемічної небезпеки. За новими правилами, райони можуть потрапити до «червоної» зони за показником інцидентності захворюваності на 100 тисяч населення за попередні 14 днів. Він також змінений і наразі встановлений на рівні 320 на 100 тисяч населення.
Також посилено протиепідемічні заходи на різних рівнях адаптивного карантину. Зокрема, вводиться обмеження щодо роботи ресторанів та інших закладів громадського харчування після 22.00. Це правило діятиме на всіх рівнях епіднебезпеки. Вводиться також обмеження щодо проведення масових заходів: для «зеленого» рівня максимальна кількість осіб – не більше як 50 за умови дотримання соціальної дистанції 1,5 метра й мас­кового режиму, для «жовтого» – 30, для «помаранчевого» – 20. Також вводиться заборона щодо відвідування глядачами спортивних заходів, окрім міжнародних змагань. Роботодавцям запропоновано організувати позмінну роботу, а в тих випадках, де є можливість, забезпечити дистанційну роботу зі збереженням рівня заробітної плати.
Наразі Кам’янець-Подільський перебуває в «помаранчевій» зоні, а район – у «жовтій».

ДО ШКОЛИ ЧИ НА ДИСТАНЦІЙНЕ?

Аби темпи поширення захворюваності бодай трохи пригальмувати, більшість шкіл відучора і до 30 жовтня пішли на осінні канікули. Іншим закладам освіти до 15 листопада рекомендовано пере­­-йти на дистанційне навчання.
Як повідомляє сайт ПДАТУ, їхні здо­бувачі освіти всіх форм навчання пере­водяться на дистанційну форму. Від­повідно до розпорядження ректора К-ПНУ ім.Івана Огієнка Сергія Копилова, запропоновано дистанційне навчання по 15 листопада для академічних груп із кількістю студентів понад 20 осіб. У групах, де менше як 20, використовувати змішане навчання.
Як працювати після канікул, вирішують керівники місцевих шкіл.

– Поки розглядаємо різні варіанти навчання після канікул, – коментує начальник міськ­управління освіти і науки Сергій МЕЛЬНИК. – Схиляємося до змішаної форми: час­тина предметів викладатиметься дистанційно, а решта – у школі. Скажімо, є дисципліни, які важко пояснити дистанційно, це ж сто­сується і першачків. Нині керівникам закладу дано доручення опрацювати змішану фор­му навчання і заходи, які для цього потрібно вжити. Будемо намагатися, аби 2 листопада діти повернулися до школи з дотриманням карантинних вимог. Однак, якщо ситуація із захворюваністю буде критичною, працю­ватимемо дистанційно. Нам потрібні живі й здорові діти та вчителі!