П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
20 Листопада 2020

ПОВТОРНЕ ТЕСТУВАННЯ ПРИЗУПИНЕНО

Коронавірус гасає Україною. Аби спинити цей забіг, високопосадовці (до речі, багатьох із них вірус теж ізолював у чотирьох стінах) шукають нові можливості це зробити. Інакше колапсу в медгалузі не уникнути.

Ми призвичаїлися до «карантину вихідного дня», тепер звикаємо і до «Пріоритетних годин» для людей літнього віку. Їх запровадив Кабмін, аби знизити рівень інфікування серед літніх людей, які перебувають у групі ризику. «Пріоритетні години» діятимуть з 10.00 до 12.00 упродовж усього періоду карантину. У цей час літні люди можуть відвідувати магазини, супермаркети, аптеки і заклади сфери послуг. А ось молоді рекомендують відмовитися у цей період від походеньок.

– За станом на 19 листопада, в міс­ті зареєстровано 2263 лабораторно підтверджені випадки коронавірусної інфекції, а в районі – 1237, – коментує завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень міськрайонного відділу ДУ «Хмель­ницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алла ГРИЦАЙ. – Серед професійних груп ризику найбільш вразливі медики і освітяни, найменше – діти. Від початку пан­демії ковід діагностували у 75 міських дітей, з яких наразі хворіють 32. Аналізуючи дані, бачимо, що ріст захворюваності розпочався з початку осені та нового навчального року. Скажімо, з 1 квітня і до 31 серпня в місті було зареєстровано 233 хворих на ковід, у районі – 133, у вересні вже відповідно 326 і 128. Сплеск захворюваності спостерігаємо в жовтні – 856 містян і 490 жителів району. За 19 днів листопада по місту зареєст­ровано вже 706 випадків, а по району – 413. Щодня отримуємо по 60-80 позитивних результатів по місту і 30-40 – по району.

Наразі через перевантаженість обласного лабораторного центру, де, власне, здійснюється дослідження відібраних матеріалів, із понеділка тимчасово призупинили проведення повторного ПЛР-­тестування.

– Попри те, що в лабораторії вже є три аплікатори для тестів ПЛР, один із яких передала Всесвітня організація охорони здоров’я, хворих із кожним днем дедалі більшає. Тому тимчасово призупинено контрольні обстеження пацієнтів, які одужали, – пояснила Алла Вадимівна.

За словами начальника міськ­управління охорони здоров’я Юрія ПЛИВАНЮКА, місто наразі розглядає можливість проведення повторного тестування для медиків, освітян, військових, тобто людей, які повертаються у численні колективи. Їм планують проводити ІФА-тестування. Щодо інших хворих, то рішення про одужання приймає сімейний лікар, педіатр чи терапевт, зважаючи на стан пацієнта, появу перших симптомів, перебіг захворюваності, наявність супутніх захворювань тощо.