П'ятница, 29 Березня 2024 р.
18 Січня 2021

ПІСЛЯ СКАНДАЛУ – ДВІ ПРЕСКОНФЕРЕНЦІЇ

Виклик поліції, «взяття» кабінету міського голови, дві пресконференції і два різні погляди на одну подію, – такі пристрасті сьогодні, 18 січня, вирували у будівлі міської ради.

Попри морозний день, градус напруги у «білій хаті» зашкалював. Про початок протистояння депутатів з групи «Ми – кам’янчани» і міського голови Михайла Посітка вранці «Подолянин» вже повідомляв у статті «Депутати зайшли до мера за ключами. І викликали поліцію», яка доступна на сайті газети. Тепер же розповімо про подальший розвиток подій.
Першими пресконференцію скликали «Ми – кам’янчани» (голова групи Василь Кобильник), які розповіли, що двічі зверталися до міського голови з ініціативою скликати позачергову сесію, аби розглянути питання про призначення секретаря міськради. Наголосили, що діяли у законний спосіб і мали на це повне право, зважаючи на повноваження депутатів, що чітко визначені у низці нормативних документів і підзаконних актів. У відмові ж вбачають порушення частини 1 статті 351 ККУ – перешкоджання роботи депутатів міськради і готові свою позицію відстоювати у суді.
Також наголошували, що, як депутати міської ради, мають право, згідно закону «Про статус депутатів місцевих рад» доступ до будь-якого кабінету. Але до сесійної зали їх чомусь не впустили.

Міський голова не може зрозуміти, що в нього немає більшості і пробує силою тиснути на підлеглих депутатів. Якщо ти сильний – застав, якщо ти хитрий – обхитруй, якщо дійсно є більшість – продемонструй цю більшість. А сьогодні виходить: не буде так, а як – а не знаю як. І що найприкріше мені, як чиновнику зі стажем, ми заходимо в кабінет до голови, а він сидить без маски захисту. Приїхав наряд поліції, ми всі одягнені і всі знаємо, як бабцю на ринку, продавця в магазині чи на водія маршрутки швидко складуть адмінпротокол. Мені прикро за нашу міську раду,зазначив під час пресконференції депутат міськради Михайло Желізник.

Через деякий час свою позицію щодо скликання четвертої позачергової сесії висловив і міський голова Михайло Посітко, зібравши пресконференцію. Радник міського голови з правових питань Дмитро Костюкович детально пояснив, чому сьогоднішнє намагання скликати сесію є незаконним:

– Група депутатів «Ми – кам’янчани» ще 22 грудня 2020 року надали до відділу обслуговування ради пропозицію скликати на 28 грудня позачергову сесію. Документ підписали 20 депутатів. На порядок денний пропонували винести одне питання – про обрання секретаря міськради. Також в письмовій формі надали пропозицію із кандидатурою Сергія Самсонюка на цю посаду. Міський голова, отримавши пропозицію, у письмовій формі надав відповідь, пояснивши, що скликати позачергову сесію на 28 грудня об’єктивно неможливо, бо ще не завершена третя сесія міськради, продовження якої мало відбутися 29 грудня.

Незважаючи на ці обставини, 14 січня до відділу обслуговування міської ради було подано оголошення за підписом 15 депутатів і датоване 13 січня, про скликання четвертої позачергової сесії міськради. У такий спосіб депутати перебрали на себе повноваження міського голови і самі скликали сесію на 10 ранку 18 січня. Адже право скликати сесію має міський голова, а лише у виняткових випадках – секретар чи група депутатів. Міський голова – на посаді і підстав, аби скликала сесію група депутатів, не існує.

Михайло Посітко додав, що чергова 4-та сесія міськради оголошена на 9 лютого 2021 р. На ній запланований розгляд кадрових питань, зокрема і щодо призначення секретаря міськради.