Четвер, 28 Березня 2024 р.
16 Липня 2021

«PFIZER» ЩЕ В ДОРОЗІ

Ситуація з ковідом й надалі продовжує залишатися стабільно спокійною на Кам’янеччині.

Але разом із тим ВООЗ повідомив про початок третьої хвилі COVID-19. У повідомленні, оприлюдненому МОЗ, ідеться, що четвертий тиждень поспіль реєструється глобальне зростання кількості нових випадків COVID-19 у світі. Показники летальних випадків знову збільшуються після десяти тижнів спаду. Варіант Delta наразі присутній більш ніж у 111 країнах. У ВООЗ очікують, що незабаром він стане домінуючим штамом COVID-19, і рекомендують обов’язково вакцинуватися.
Власне, Кам’янеччина активніше йде на щеплення. Як повідомив начальник управління охорони здоров’я міськради Юрій ПЛИВАНЮК, у резерві маємо 310 доз вакцини «AstraZeneca», 400 – «CoronaVac», і днями маємо отримати ще 2000.

– Найближчим часом очікуємо на отримання вакцини «Pfizer», яка стане доступною і у Центрі вакцинації. Коли вакцина прибуде до міста, то кам’янчани матимуть змогу за порадою сімейного лікаря обрати «Pfizer» чи «Coro­na­Vac». Бо хтось хоче інактивовану, а хтось – ні. Скажімо, «CoronaVac» – інактивована, містить вбиті вірусні частинки, які не можуть спричинити хвороби, але викликають імунну реакцію. Вона легше переноситься, і нею рекомендують імунізувати людей літнього віку. «Pfizer», який використовується в понад 60 країнах світу, містить РНК-вірус, який має генетичні інструкції. Організм виробляє захисні антитіла, щоб перебороти мікродозу збудника. «AstraZeneca» містить генетичний матеріал коронавірусу і допомагає імунній системі розпізнати вірус. Ним імунізують у понад 40 країнах світу. Ці дві вакцини рекомендують людям середнього віку. Всі вакцини, які маємо, потребують ревакцинації.

Юрій Васильович повідомив, що незабаром у міс­ті буде створено регіональний склад для вакцин, звідки братимуть дози для жителів усієї великої тергромади. Найближчим часом буде закуплено додаткове холодильне обладнання. Склад облаштують в одній із кімнат у приміщенні на вул.Гагаріна, де розташоване управління охорони здоров’я та стоматполіклініка, і проведуть там сигналізацію. Кошти планують отримати з місцевого бюджету, орієнтовна сума – 25-30 тис. грн.
УОЗ повідомляє, що пункти щеплень також працюють на базі амбулаторії ЗПСМ №4 (вул.Космонавтів, 8) з понеділка по п’ятницю, 10.00-13.00. Та на базі амбулаторії ЗПСМ №6 (вул.Героїв Небесної Сотні, 45), щопонеділка і щосереди, 12.00-15.00, та щоп’ятниці, 10.00-13.00.
Додаткова інформація за номерами: 9-02-08, 097-421-16-16 або 067-799-15-46.