Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
16 Липня 2021

СИТУАЦІЯ «КАНАЛІЗАЦІЯ»

Чи візьметься нова влада за роками невирішувану проблему затоплення проспекту біля Цент­рального ринку. Після сильного дощу велика частина дороги опиняється під водою, рівень якої може сягати вище від колін. Але це ж ненормально….

Таким буває загальний лейтмотив звернень, які щоразу після злив надходять до редакції. Запитання читачів ми переадресували до пресслужби міськради, яка з посиланням на інформацію департаменту ЖКГ надала відповідь:

«Річ не тільки у стихії. Зливова каналізація, яка підключена до мережі на вул.Князів Коріатовичів, сьогодні не здатна впоратися з великим напливом дощової води. Ситуацію погіршує збільшення забудов та асфальтування ділянок, земля втрачає здатність поглинати воду. Та чи не основна причина – санітарно-технічний стан ринків, засмічення каналізації всіма можливими відходами – від гілля до целофану й пластику.
Так, міська влада сьогодні вивчає можливі варіанти вирішення проблеми підтоплень. І зрозуміло, що глобальний вихід – це реконструкція існуючої мережі пр.Грушевського на відрізку від Соборної до Князів Ко­ріатовичів. Ціна питання – орієнтовно 9 млн грн. Крім того, цю мережу необхідно розвантажити, збудувавши нову на вул.Данила Галицького (від пр.Грушевського до Привокзальної). А це ще понад 16 млн грн.
Однак сьогодні потрібне ситуативне рішення. І це, насамперед, повне гідродинамічне прочищення каналізаційної мережі спеціальною технікою. Раніше Кам’янець замовляв таку послугу в інших містах, бо наше комунальне господарство обладнання не мало. Техніка, яка б могла виконати цю роботу, недавно з’явилася в КП «Міськтепловоденергія», але до неї необхідні спеціальні до­рогі насадки, які б підійшли для труб діаметром понад 1 м.
Крім того, великої уваги вимагає санітарне утримання ринків та періо­дичне прочищання зливоприймальних решіток і колодязів, що й зробили комунальники. Незабаром вони знову візьмуться за роботу. Надалі ж буде напрацьовано інші шляхи, що вимагають більшого фінансування».