П'ятница, 29 Березня 2024 р.
23 Липня 2021

ПРОДОВЖУЄМО ЮРИДИЧНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ ЩОДО РИНКУ ЗЕМЛІ

Земельні питання не дають спокійно спати ні власникам землі, ні потенційним покупцям. Тому продовжуємо висвітлювати актуальні питання, з якими звертаються мешканці Кам’янеччини (розпочали в «Подолянині» від 9 липня «Земля: товар чи багатство?», від 16 липня – «Ринок землі відкрили, але треба, щоб усе пояснили»).

Консультують спеціалістки «Юридичного центру», який надає безоплатну юридичну консультацію, правові експертки із земельних питань Віта ГОРОХОЛІНСЬКА та Світлана АНТОНЕЦЬКА.

1. Я куплю чотири паї, зберу врожай, який посіяв орендар, і з цих коштів віддам борги за покупку. Так і з землею
залишуся, і власних коштів мало витрачу на неї. На орендаря байдуже, я ж новий власник і розриваю договір оренди через суд.
– Зміна власника не змінює умов договору. До нового власника переходять усі права і обов’язки за договором, але оренда не зникає. Новий власник може звернутися до орендаря, який обробляв цю землю, і обговорити зміни, якісь умови, терміни оренди, відсотки щодо орендної плати. Але договір реєструється не менше ніж на 7 років. Сам договір і орендні відносини не зникають.

2. Моя бабуся померла п’ять років тому. Її земельна ділянка перебувала в оренді. Весь цей час юрист орендаря нас водив за ніс, а документи на моє право власності так і не оформив. Виходить, я вже залишилася без землі?
– Якщо ви є потенційною спадкоємницею, то потрібно було насамперед звернутися до нотаріуса і подати документи для отримання спадщини у встановлені строки. Розглядаємо варіант, якщо бабуся не залишила заповіту. Прямими спадкоємцями є ваші батьки, діти бабусі. Якщо ж вони померли чи відмовилися від свого права на спадщину, то тоді онука є прямою спадкоємицею. Якщо вона була прописана із померлою, то вважається, що автоматично вступила у спадщину. Якщо не прописана, то є потенційною спадкоємицею.
У цьому випадку внучці треба зверну­тися до нотаріуса, який дасть відмову про відкриття спадщини у зв’язку з пропущеними термінами. З цим документом іти до суду, де видадуть рішення про продовження строку прийняття спадщини. Тоді знову звертаєтеся до нотаріуса і оформляєте спадщину. Тут постає питання, який документ на землю був у бабусі. Якщо Державний акт червоного чи жовтого зразка, можливо, треба буде робити технічну документа­цію. Якщо це державні акти, договори купівлі-продажу, дарування земельної ділянки, достатньо буде оновити відомості про земельну ділянку, або просто взяти витяг про земельну ділянку із земельного кадастру.
Під час відповіді на це запитання Світ­лана Антонецька додала, що можуть бути й інші причини, чому юрист за стільки часу не переоформив документів. Ідеться про недобропорядного фер­мера, який користується землею і спеціально не оформляє цього паю. Немає нового власника, договір оренди все одно дійсний, «господар» пай обробляє, але не сплачує податків із нього і орендної плати. Згідно із законом, якщо минуло три роки, й більше ніхто не звернувся по орендну плату, він має повне право сказати: «А я орендну плату нарахував і тут же списав. Ніхто ж по неї не приходив».
– Усе ж у цій ситуації винен потенційний спадкоємець, потенційний власник, – додає Світлана Антонецька. – Бо він зацікавлений у тому, щоб оформити і отримати пай. Чи пропала ця земля? Ні, до 2025 року не пропаде. Правда, її оформлення буде дорожче, ніж п’ять років тому. Тоді реєст­рація в спадковому реєстрі була 500 гривень плюс спадкова справа обійшлися б у 1000-1500 гривень, а нині треба доносити купу інших документів, про які говорили раніше, і за нотаріальне оформлення яких потрібно заплатити близько 2500 гривень.