П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
17 Вересня 2021

БЕЗ СВІТЛА І ТЕПЛА ЛІКУВАТИ ВАЖКО

Через заборгованість за комунальні платежі дамоклів меч навис над райлікарнею, яка нині має назву КНП «Багатопрофільна центральна районна лікарня» Слобідсько-Кульчієвецької сільради. До речі, це єдиний медзаклад Кам’янеччини, який приймає хворих на ковід. Сьогодні його борг за комунальні становить майже 2 млн грн. І це не жарти, бо подальша робота закладу і початок опалювального сезону можуть опинитися під зривом.

І проблема не в лікарні чи керівництві, а в змінах, що настали внаслідок реорганізації району. Ще торік комунальні послуги фінансувалися за рахунок держ­субвенції. Кошти надходили до райбюджету, а вже звідти – до лікарні. Цьогоріч усе змінилося: субвенція надходить у територіальні громади, які мали б віддавати її на медицину вторинного рівня. Але більшість цих коштів до лікарні не доходять, а залишаються на місцях.
– Нині ЦРЛ перебуває на балансі Слобідсько-Кульчієвецької сільради, яка максимально допомагає медзакладу, але одна громада не може тягнути всю лікарню, та й лікується тут населення всієї Кам’янеччини, – каже головний лікар райлікарні Віталій ШЕВЧУК. – Також без проблем надходять кошти від Жванецької сільради. У свою чергу Китайгород і Оринин уже відчепно перерахували незначні суми, а Гуменці й Стара Ушиця ні копійки не надали на вторинний рівень медицини краю.
Саме через це маємо близько 2 мільйонів боргів. Щоб опалювальний сезон розпочався, потрібно ще 3,5 мільйона. Інакше опалюваль­ний сезон у лікарні може опинитися під зривом. Та й електрику за несплату можуть вимкнути будь-якої миті. І все це можливо навіть попри те, що ми є лікарнею першої хвилі, яка лікує хворих на коронавірус. Зверталися в усі можливі інстанції: до районної, обласної влади, аби втрутилися і допомогли вирішити проблему. З тих коштів, що надходять нам із НСЗУ на основі договору за укладені пакети лікування, сплатити за комунальні ми не можемо, адже там чітко прописані витрати: на лікування хворих, поліпшення умов у палатах, медикаменти, зарплати лікарям. Використовувати їх на комуналку не маємо права. Та й їх не вистачило б.
За інформацією Кам’янець-­Подільської райради стало відомо, що там провели нараду з головами територіальних громад щодо питання фінансування райлікарні. Вирішили рекоменду­вати скликати позачергові сесії в громадах для виділення коштів із місцевих бюджетів.