Четвер, 28 Березня 2024 р.
17 Вересня 2021

АМБУЛАТОРІЯ У ВИХВАТНІВЦЯХ: А ВІЗ І НИНІ ТАМ

«Перевіряла кварцові лампи, на які з бюджету громади виділили гроші, але разом із лампами знайшла купу недопрацювань у недавно відкритій амбулаторії у Ви­хватнівцях» – стан будівлі, м’яко кажучи, шокував депутатку Китайгородської ТГ Євгенію КОРИТНІК, яка виклала свої думки в соцмережах.

«Подолянин» торік бачив горезвісний новобуд і описував жахливі недопрацювання в статті «Пам’ятники грошам» від 4 вересня 2020 р. Але, як бачимо, віз і нині там. Хоча ідея будівницт­-ва таких амбулаторій дуже не­погана: новенькі приміщення, які передбачають і медустанову, і житло лікарям, яких так бракує в сільській місцевості. Фінансування також було досить демократичним: 90% давала держава і 10% – громади. Завдяки цій програмі на Кам’янеччині звели три амбулаторії: в Голоскові, Вихватнівцях і Шутнівцях.

«Мала 14 вересня нагоду завітати до амбулаторії в селі Вихватнівці, що будувалася за програмою «Доступна медицина». Лише недавно було її відкриття, – йдеться у повідомленні Євгенії Корит­нік. – У будівництво були вкладені немаленькі кошти – понад 8 мільйонів гривень, а будівля вже потребує капремонту: світло в житловому приміщенні відсутнє, лінолеум у кімнатах здувся, бо не приклеєний до основи підлоги (здорова людина може зашпортатися за це неподобство, не те що хвора чи немічні старенькі, – додає у розмові), тріщини по кутках у стінах, на стелі сві­жі мокрі плями, оскільки протікає дах, бо є дірки в блясі після проведення громовідводу, вхідні двері не відрегульовані й не зачиняються, сміттєвих баків немає. А куди ж викидати сміття, як утилізувати використане? Сама будівля потрохи дає осад, прибудинкові доріжки руйнуються та осідають. Чого чекати далі? Це ж нове будівництво».

Депутатка звертає увагу й на іншу проблему:

– В амбулаторії є ліжка денного стаціонару, де проводяться певні процедури. А чи є в амбулаторії пральна машина для постільної білизни, рушників? Напевно, не дуже хочеться молодшій медичній сестрі брати додому прати лікарняну білизну в такий складний час.

Хто нестиме відповідальність за недоробки у цій амбулаторії, і чи приведуть її в порядок? Чи є акт виконаних робіт, і хто прий­мав роботу будівництва амбулаторії?
Запитання депутатки переадресовуємо до голови Китайгородської сільської тергромади Юрія БЕЗРОДНОГО. За його словами, будівля перебуває на балансі ПМСД, але каже, що про недопрацювання знає.

– Якщо не помиляюся, на підрядника відкрито кримінальну справу. Звертався і я до Служби єдиного замовника. Але, як бачимо, недопрацювання все ще є, – каже Юрій Васильович.

Директор районного центру ПМСД Станіслав РОСТЕЦЬКИЙ також погоджується, що недоліки у Вихватновецькій амбулаторії є. Але каже, що проблем нині багато в усіх, і найголовніша – коронавірус.
Торік «подружкою по нещас­тю» Вихватновецької амбула­торії була й Шутнівецька, яка мала не кращий стан. Правда, її на жоден баланс поки не прий­мали. Як повідомив голова Слобідсько-Кульчієвецької ТГ Юрій ВОЛОЩУК, громада активно пра­цює зі Службою єдиного замовника, яка усуває недоліки. Тому сподіваються, що запрацює медзаклад з усією потужністю і без проблем.
Власне, як і працює з листопада 2019 р. амбулаторія в Голоскові.