П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
14 Жовтня 2021

ВАКЦИНУЙТЕ І ТВАРИН! ВІД СКАЗУ

У Вихватнівцях утилізували лиса, хворого на сказ. Але чи єдиний він бігав по наших селах і навіть районах міста?

«9 жовтня спеціалісти Кам’янець-­Подільського управління ГУ Держ­продспоживслужби у Хмельницькій області та районної держлікарні ветмедицини здійснили відбір патматеріалу від лисиці червоної з метою виключення захворювання на сказ. Труп лисиці утилізовано. На місці роз­тину та утилізації проведено вимушену дезінфекцію. Тварина була виявлена в одному з дворогосподарств Китайгородської ТГ із неприродною поведінкою. Відповідно до експертного висновку Хмельницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби від 11 жовтня, в мазках із головного мозку виявлено світіння антигена вірусу сказу. Спеціалісти служби проводять заходи з недопущення поширення сказу на території району», – йдеться в повідом­ленні Держпродспоживслужби.

– Ми вкотре звертаємося до власників домашніх тварин із проханням вакцинувати їх від сказу. Щеплення тварин – це запорука здоров’я і безпеки людей. Тому свідомо поставтеся до цього. Наші працівники часто обходять домоволодіння з пропозицією вакцинації і, на жаль, отримують багато відмов, – коментує в.о. начальника Кам’янець-Подільського управління ГУ ДПСС у Хмельницькій області Людмила ОРЖЕХОВСЬКА. – З настанням холодів лисиці активніше забігатимуть у домоволодіння. Й скажена тварина, знайдена у Вихватнівцях, – сигнал про небезпеку і обов’язковість вакцинації.

А начальник відділу безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини Василь ПАВЛІКОВСЬКИЙ додає, що вже подані документи на розгляд департаменту екології і природних ресурсів Хмельницької ОДА для отримання дозволу для регуляції чисельності лисів у сезон полювання на пушних звірів.