Четвер, 18 Квітня 2024 р.
3 Грудня 2021

ЗНАЙШЛИ УПРАВУ НА ЛИСИЦЬ

Проблема, яку, здавалося, неможливо вирішити, побачила перспективу. Наприкінці листопада «Подолянин» повідомляв про нашестя лисів у селах нашого району та їх появу навіть на вулицях міста. Регулювати чисельність рудих тварин було неможливо, бо на заповідній території полювання заборонено. Тому дикі звірі почували себе безпечно та господарювали не лише в курниках, але й біля міських магазинів. Недавно НПП «Подільські Товтри» повідомив, що з 27 листопада до 31 січня проводиться регулювання чисельності лисиці звичайної. Дозвіл на це видав департамент природних ресурсів та екології Хмельницької ОДА.

Радіють, що громаду нарешті почули і в районній організації Товариства мисливців та рибалок. Голова організації Олександр ЮЗЮК каже, що цей дозвіл був украй необхідним. Лише в минулу суботу, 27 листопада, організовані бригади добули 64 лисиці. З них поки 28 здали на дослідження спеціалістам Держпродспоживслужби. Мисливці пояснюють, що прагнуть охопити весь регіон і надати патматеріал із різних куточків краю, аби зрозуміти, чи спрацювала пероральна імунізація від сказу диких тварин на території всієї Кам’янеччини.

– Наші бригади організовані по 10, 15, 20, а то й 25 осіб, – каже Олександр Юзюк. – У кожній є керівник, проводиться інструктаж. Працюють під суворим наглядом поліції, екоінспекції, спеціалістів НПП «Подільські Товтри». Щосереди я подаю інформацію, де будуть розташовані бригади, де проводитимуться заходи. Щопонеділка підсумовую результати рейдів у всі можливі служби.
Але під шумок регулювання чисельнос­ті лисиці підлаштовуються браконьєри, які ходять неподалік і полюють на зайців, кіз. А бруд від них ллється на нас. Тому прошу мешканців краю, які бачать одного-двох мисливців на полюванні, одразу звертатися до поліції. Адже наші бригади в рази масштабніші, й ми регулюємо виключно популяцію лисиці. Плануємо скоротити хоча б до 2 особин на тисячу гектарів, хоча норма – 1 лисиця. Але це вже буде краще, ніж 7-8, як є нині.