Четвер, 28 Березня 2024 р.
10 Грудня 2021

ДО ВЕТЕРАНІВ ВИЇЖДЖАЛА РАДА

Михайло Сімашкевич, Віолета ЛабазюкТаких зізнань Кам’янець-­Подільська районна рада не чула давно. 8 грудня тут відбулося виїзне засідання представників Консультативної ради сприяння захис­ту інтересів ветеранів війсь­кових конфліктів за участі голови обласної ради Віолети ЛАБАЗЮК, голови Кам’янець-Подільської райради Михайла СІМАШКЕВИЧА, а також кам’янчан – учасників бойових дій, членів сімей загиб­лих, кадрових військових. Мета засідання – розширення складу Консультативної ради та залучення до неї представників громадських організацій учасників бойових дій Кам’янець-Подільського району.

Віолета Олександрівна пояснила, що Консультативна рада створена цьогоріч у серпні як ­дорадчий орган при голові облради. Основ­ними зав­даннями є: вирішення питань соцзахисту учасників АТО/ ООС, воїнів-­інтернаціоналістів і членів сімей за­гиблих, які потре­бують соціа­льної підтримки.
А також її створено задля налагодження ефективної співпраці органів державної влади, місцевого самоврядування з громадсь­кими ут­во­реннями.
З ініціативи Консультативної ради у Хмельниць­кому 6 грудня встановлено «Дзвін пам’яті». Цей монументальний знак стане символом шани, яку ми віддаємо полеглим героям, і місцем пам’яті та вшанування захисників України, які за­гинули вна­слідок російської збройної агресії. Дзвін лунатиме в день загибелі захисника України за участі Почесної варти з Національної академії державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького.
Шкода, що такий святий для нашого народу знак вніс певні непорозуміння. Адже чимало мешканців Хмельниччини – ветерани, родини загиблих – не знали про його відкриття, а дуже хотіли би бути там присутніми. Також кам’янчани на зустрічі з головою облради дивувалися, чому за три місяці роботи ради тільки тепер дізналися про її існування. Розповіли захисники і про напружену політичну ситуацію в нашому місті, а також поскаржилися на умови й ставлення до пацієнтів у обласному шпиталі ветеранів війни.
Пояснювали, що їдуть лікуватися в інші області, а медзаклад, який мав би надавати їм допомогу, обминають. І причина не стільки в обладнанні та забезпеченні мед­установи, скільки у ставленні медперсоналу до захисників.
Саме для вирішення таких проблем і створена Консультативна рада, тому на засіданні домовилися скоординувати дії учасників бойових дій із трьох районів Хмельниччини – кам’янчан, хмельничан, шепетівчан – задля просвітницької роботи, створення позитивного образу військового і відстоювання прав захисників.