Четвер, 18 Квітня 2024 р.
6 Січня 2022

«БРУКІВКИ» НЕМАЄ, А ПЕРЕМОЖЦІ Є

У листопаді Хмельниччина знову вві­йшла в «червону зону». Тож V Міжнародний кінофестиваль «Бруківка», запланований на середину цього місяця, скасовано для глядачів. Попри це, всі фільми конкурсних і позаконкурсних програм були показані у віртуальному режимі членам журі та в ексклюзивному порядку деяким глядачам.

Свій вердикт винесли дві паралельні суддівські групи – члени Спілки кінокритиків України та Студентське журі. Визначили також реципієнта «Спеціальної почесної нагороди фестивалю за внесок у розвиток українського кіно». Її отримав український кінознавець Денис Буданов.

Кінокритики переглянули 53 стрічки національного та копродукційного виробництва й обрали своїх переможців.
«Найкращим національним фільмом фестивалю» названо «Чачьо» режисера Віталія Гавура.

Також відзначено:
– «За поєднання культур та екологічне бачення режисерки»: «Тигр блукає поруч», режисерка Анастасія Фалілеєва;
– «За прекрасне розкриття всієї гами почуттів батьків новонароджених»: «Пелюшковий торт», режисерка Анастасія Бабенко;
– «За несподівано глибокий підхід до історії кохання»: «Глибока вода», режисерка Анна Дудко;
– «За тонке відчуття дійсності та її іронічне викриття»: «Сила і правда», режисер Роман Бордун.

Уперше на фестивалі запроваджено незалежне паралельне Студентське журі, яке переглянуло всі стрічки конкурсних програм фестивалю (80 фільмів) та обрало своїх фаворитів. Головний приз здобув анімаційний короткометражний фільм «Золоте серце», режисер Саймон Філло.

Спеціальні відзнаки-згадки:
– «За популяризацію української мови та культури і нагадування про те, що де б ми не були, не потрібно забувати про Батьківщину»: «Танок метелика», режисерка Марія Феленко;
– «За кумедне обігравання теми комунікації, важливості слухати та бути почутим»: «Безіменна історія», режисерка Тетяна Кожукало;
– «За глибоке розкриття психології люд­ської поведінки у формі анімаційного короткого метру»: «Бенч», режисер Річард Веббер;
– «За важливість та актуальність теми в поєднанні з доскональністю акторської гри і режисури»: «Тумани», режисер Володимир Бакум;
– «За емоційне навантаження та художнє обрамлення у вигляді цікавого сюжету та персонажів»: «Вона звикла сміятися», режисер Грег Бергман.

Переможців кінофестивалю від основного міжнародного журі та призерів від оргкомітету фестивалю оголосять згодом, а нагороду «Глядацьких симпатій» не вручатимуть.
Питання щодо проведення раніше скасованої «Бруківки» остаточно не вирішено, але організатори планують, що фільми будуть показані широкому колу глядачів до 28 лютого.

Пресслужба кінофестивалю.