Четвер, 28 Березня 2024 р.
14 Січня 2022

МАЛАНКА ВДАЛАСЯ НА СЛАВУ!

Костюмованість не поступалася чернівецьким святкуванням, а колорит пісень і виконавців зачаровував справжню українську душу.

У давньому календарі день Меланії завер­шує річне коло, а святий Василь відкриває його, язичницьким традиціям це свято теж знайоме. Тому, за звичаєм, переодягнена молодь ходить щедрувати з козою і обов’язково водить парубка, якого і вважають Маланкою. В сучасності святкування Маланки в традиційному вигляді збереглося здебільшого в Західній Україні (Га­личина, Буковина, і звісно ж, Поділля).
Місцевий початок свята 11 січня ознаменувався зустріччю нечистої сили проти коляди творчих ансамблів на чолі з атрибутом зірки, а особливо військовим оркестром. Театр «Лінк» показав гумористичний виступ веселої кози, чорта, діда та лікаря, а на продовження завітали аж 22 гурти, які народними колядами, інструментами та одягом принесли свято в місто. Навіть символ року – Тигр (за сприянням ПДУ та студентів К-ПНУ), приєднався до танцювальної підтримки.
Святкова хода від Будинку культури зібрала всіх охочих поспостерігати за дійством, таким чи­ном кожен міг доєднатися до частувань та атмо­сфери, яка панувала в парку Героїв Євромайдану.
Вдалося виокремитись на фоні інших святкувань та міст фаєр-шоу, яке було символічним спаленням попереднього року і навіть спеціальною театральною постановкою. Містяни вже почали звикати до частих розваг із вогнем, а саме цього дня це було дуже врочисто і символічно.
Фольклорне дійство було наповнене виступами як місцевих груп, так і представників інших регіонів. Сюди приїхали гості з Устя, Оринина, Слобідки-Кульчієвецької, Нової Ушиці, Макова, Смотрича, Гукова, Гуменців, а це загалом близько 300 учасників. Пісні виконували особливі, адже бажали «щедрого» року на все, тому їх і називають щедрівками.
Не можна забувати про святкові страви, які можуть бути або спеціальними хлібами, або (що більш поширене в місті) млинцями.
Така нагода в місті видалася вперше за останні 3 роки через карантинні обмеження, проте народна творчість повинна зберігатись і проявлятись, незважаючи ні на що.
Старий Новий рік уже настав, тому ви можете повторити досвід міста, відсвяткувати якнайкраще, а щоб ще детальніше усе передати, ознайом­тесь з драмою М.Старицького «Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці».

Діана ЦЕГЕЛЬНИК.