П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
30 Червня 2022

ЯК І ЗА СКІЛЬКИ МОЖНА ВОДУ ДОСЛІДИТИ

– Прочитала у вашій газеті про результати дослідження води із криниць. Відверто, була шокована, що 55% криниць забруднені нітратами. Після прочитаного виникло бажання перевірити воду в своїй криниці на дачі. Як це можна зробити, скільки коштуватиме, і куди звертатися? – із такими запитаннями зателефонувала до «Подолянина» постійна читачка пані Катерина.

По коментар ми звернулися до лікарки з гігієни дітей і підлітків відділення епідеміо­ло­гічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб Кам’янець-Подільського районного відділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Надії КАНАРЧУК:

– Зразки криничної води, зі сверд­ловин, водопровідної, а також зраз­ків води щодо якості фільт­рації (до встановлення фільт­ра та після) можна доставити до нас за адресою: вул.Матросо­ва, 30-А (будівля колишньої райсанепідстанції, що розта­шована біля Цент­ральної райлікарні).
Вартість дослідження зразка води на вміст нітратів – 131,77 грн, на вміст амонію, нітритів, нітратів – 314,63 грн, на 20 санітарно-хімічних і токсикологічних показників – 1731,22 грн. Обстеження криничної води на мікробіологічні показники становить 154,26 грн, водопровідної – 293,64 грн. Дослідження криничної води, яку споживають діти до 3-х років (батьки мають показати свідоцтво про народження), проводиться нами планово і безкош­товно.
Аби обстежити воду на санітарно-хімічні та токсикологічні показники, зразки відбирають­-ся в чистий посуд об’ємом 1,5 літ­ра, на бактеріологічні показники зразки відбираються в стерильний посуд об’ємом 0,2-0,5 літра.
Важливо: зразок води потрібно доставити впродовж двох годин із моменту забору. Якщо такої можливості немає, зразок води необхідно зберігати у холодному місці.
Детальну інформацію можна отримати за номерами: 9-65-73, 098-230-84-79.