Субота, 20 Квітня 2024 р.
22 Липня 2022

СЕСІЯ ВИЙШЛА ПЛІДНОЮ

Під час 19-ї позачергової сесії міської ради 15 липня депутати встановили новий тариф на пасажирські перевезення, змінили ціни на вивезення сміття, розглянули бюджетні питання та вшанували Героїв.

ДО КАДРІВ – КОЛИ БУДУТЬ УСІ КАДРИ

На початку засідання Сергій ВЕДЕРНІКОВ зачитав звернення від депутатів фракцій «Слуга народу», «Рідне місто», «Європейська солідарність», «За майбутнє», «За конкретні справи» з пропозицією не розглядати кадрових питань, зокрема і щодо виконкому міськради, який наразі не діє, доки в залі не буде всіх депутатів. Нагадаємо, що деякі з народних обранців, у тому числі зі згаданих фракцій, у лавах тероборони на сході захи­щають країну.
Це ж звернення містило і пропозицію, аби питання, які належать до компетенції виконкому, розглядати на сесії міської ради.
Міський голова Михайло ПОСІТКО у відповідь зазначив, що місто має жити і забезпечувати надійний тил, тому вважає, що переносити це питання на невизначений термін, м’яко кажучи, неправильно.
Також Сергій Леонідович на прохан­ня підприємців, які до нього зверталися, зініціював створення в місті органу на кшталт обласного штабу зі сприяння підприємництву:

– Люди хочуть мати прямий діалог із владою для вирішення проблемних питань. Зокрема, зважаючи на сиутацію в країні, можна було б плату за оренду розбити поквартально. Не варто також стригти всіх під одну гребінку, бо є галузі, наприклад, туристична, яка зазнає великих втрат у цій ситуації. Підприємці не намагаються уникнути сплат, а прагнуть розглянути можливість їх відтермінування. Можливо, на час війни можна подумати і над зменшенням орендної ставки на землю тощо.

ПІВ МІЛЬЙОНА із 32 УЖЕ ПРИЛАШТУВАЛИ

Депутати внесли зміни до бюджету, адже від держави було отримано 5 млн 859 тис. грн для відшкодування витрат на енергоносії в закладах освіти (садочки і школи), які безкоштовно поселяли вимушених переселенців.
Під час розгляду бюджетних питань 500 тис. грн було виділено на завершення робіт на центральному стадіоні для введення його в експлуатацію. Нагадаємо, що проєкт капітального ремонту був розроблений ще 2016 року, перші гроші від держави надійшли 2019 р. Місто сподівається після акредитації та ліцензування мати можливість приймати спортивні змагання високого рівня.
Пів мільйона на стадіон були виділені за рахунок перевиконання бюджету за І півріччя. Як з’ясувалося на сесії, загалом сума перевиконання складає 32,4 млн. грн. До їх розподілу депутати приступлять на іншому пленарному засіданні сесії.

МАРШРУТКИ ТОЧНО ПО ДЕСЯТЬ, А ЗІ СМІТТЯМ УСЕ СКЛАДНО

«Подолянин» уже писав про ініціативи приватних перевізників щодо збільшення тарифу на проїзд у міських маршрутках, зважаючи на загальне подорож­чання всього, а особливо пального. Цифри, запропоновані перевізниками, а це 13 грн, не взяли до уваги, натомість ухвалили встановити тимчасово скоригований тариф на пасажирські перевезення: в маршрутках – 10 грн, у комунальних автобусах – 7 грн. Тариф розпочав діяти з 18 липня.
На сесії також встановили нові тарифи на послуги з поводження з побутовими відходами для КП «Спецкомунтранс», які не змінювалися з 2019 року (1 куб. м/грн):

– за послугу «Поводження з побутовими відходами» для житлових організацій – 137,96, бюджетних – 152,69, приватний сектор – 142,76, інші суб’єкти підприємницької діяльності всіх форм власності – 167,42;

– «Послуги міського полігону з розміщення та утилізації побутових відходів» для житлових організацій – 19,14, для інших суб’єктів підприємницької діяльності всіх форм власності – 20,97.

Як це вплине на гаманець пересічного кам’янчанина, не зовсім зрозуміло, адже в рішенні про це нічого не сказано. Наразі для мешканців багатоквартирних будинків плата за сміття йде через уп­рав­лінські компанії. Поки влада не пояснила, чи підвищиться тариф УК, чи «Спецкомунтранс» буде безпосередньо укладати договори зі споживачами послуги. Адже відбулися відповідні зміни в законодавстві, які також передбачають плату за послуги з вивезення сміття формувати не за квадратними метрами, а за кількістю осіб, які проживають у помешканні.
Поки зрозуміло, що підвищення відбудеться, але в якому місці?

ВШАНУВАЛИ ГІДНИХ

Згідно з рішенням сесії звання «Почесний громадянин міста Кам’янця-Подільського» присвоєно нашим Героям, які загинули за час повномасштабного вторгнення рф в Україну: Захару Квасному, Борису Оріху, Олексію Мігелю, Ми­колі Полюляку, Дмитру Сасу, Максиму Квапишу, Ростиславу Остафійчуку.
Проголосували депутати і за нагородження відзнакою міської ради «Честь і шана» матері-героїні, ветерана галузі культури, музиканта і педагога з 55-річним стажем Олени ГЕПЛЮК та директора компанії «Рокор» Олександра КОНЮШЕНКА.
Серед інших рішень сесії – розширення переліку осіб, які мають право на отри­мання матеріальної допомоги (до нього ввійшли, зокрема, військові, поранені під час бойових дій), надання одноразової матеріальної допомоги, в тому числі членам сімей загиблих Героїв на встановлення пам’ятників. Погодження зміни цільового призначення ділянки на вул.Проєктній, 4 під зведення багато­квартирного житлового будинку, що допоможе вирішити питання поселення ВПО. Надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою з відведення земельної ділянки на Польському ринку, 18 курії Кам’янець-Подільської дієцезії та міській раді як співвласнику будівлі (необхідний крок для впровадження майбутнього проєкту Центру медико-соціальної реабілітації).

Згідно з розпорядженням міського голови, чергова сесія міськради призначена на 28 липня.