П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
29 Липня 2022

ЗНОВУ ПРО ТАРИФИ НА СМІТТЯ

Депутати Кам’янець-Подільської міської ра­ди під час засідання позачергової сесії встановили нові тарифи на послуги з поводження з побутовими відходами (рішення #18/19 від 15 липня 2022 р.). У минулому номері «Подолянина» оприлюднені розцінки для житлових і бюджетних організацій, приватного сектора та суб’єктів підприємницької діяльності.

А по коментар щодо нової плати для мешканців багатоквартирних будинків ми звернулися до КП «Спецкомунтранс».

– Згідно з вимогами законодавства, тариф передбачений з розрахунку на людину, а не з квад­ратного метра, – коментує начальник абонентського відділу КП «Спецкомунтранс» Роман СОКОЛОВСЬКИЙ. – Від 1 серпня 2022 року він становитиме 25,07 грн з однієї людини, якщо договір колективний. Споживачі, які уклали індиві­дуальний договір, додатково будуть сплачувати ще й абонентську плату в розмірі 6,60 грн плюс послуги банку.

Зважаючи на те, що наразі плата за вивезення сміття в багатьох кам’янчан стягується через управлінські компанії, із запитанням «Чи очікувати клієнтам компанії підвищення тарифу в частині вивезення сміття?» ми звернулися до керівника УК «Добробут» Андрія ВІН­НИЧУКА.

– Поки мешканці не надали нам такого дозволу, – коментує Андрій Петрович. – А на будь-які зміни в платі управлінській компанії має бути погодження не менш як 50 відсотків мешканців будинку. Ми тарифи на свої послуги не підвищуємо, можливо, і не нам треба питати дозволу в мешканців. Гроші ж немалі. Якщо раніше мешканці 2-кімнатної квартири за сміття сплачували приблизно 22-24 грн, то тепер сім’я із 3 осіб платитиме 75 грн (по 25 – з одного зареєстрованого мешканця). І що ми можемо пообіцяти щодо покращення послуг, якщо не ми їх надаємо? При нинішньому тарифі компанія має перераховувати «Спецкомунтрансу» щомісячно 131 тисячу гривень, а при нарахуванні на людину це буде 350 тисяч.
Якщо ми є виконавцями рішення сесії, то, можливо, варто було і нас ознайомити з проєктом, при­наймні, ми могли б тоді внести свої зауваження.
А наразі очікуємо спільного рішення щодо питання зміни методики нарахування плати за тверді побутові відходи з квадратного метра на 1 зареєстрованого мешканця. Відповідна нарада призначена на 1 серпня.