П'ятница, 29 Березня 2024 р.

НИМ ПИШАЄТЬСЯ ВСЯ КРАЇНА

Кам’янчанин Ілля НАЛИВАЙКО став найкращим молодим ученим Європи, виборовши золото та грошовий приз 7000 євро в одному з найпрестижніших наукових конкурсів Європейського Союзу для молодих учених «European Union Contest for Young Scientists» (EUCYS).

Відбувався він із 17 по 19 ве­ресня в Іспанії. Через карантинні заходи учасники зма­галися дистанційно. Але це не завадило їм у віртуальному се­ре­до­вищі презентувати свої проєкти, дискутувати між собою та з журі.
Завдяки Іллі Україна вві­йшла до шістки переможців серед 158 перспективних мо­лодих учених віком від 14 до 20 років, які представляли 34 країни світу.
«Подолянин» неодноразово писав про Іллю Наливайка, випускника НВК №14, а нині – студента Київського політеху. З недавніх його здобутків – на ЗНО отримав 200 балів із математики, дворазовий переможець ІІІ етапу Все­українсь­кого конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН. До речі, беручи участь удруге, він став беззаперечним чемпіоном – набрав 99,5 бала зі ста можливих.
У науковій діяльності хлопець працює з гіпотезою Сеймура. Допомагає її пі­знавати викладач К-ПНУ Олексій Зеленський. Гіпотеза є однією з найвідоміших невирішених проблем у теорії графів – розділі математики, що останнім часом широко використовується в житті людини. Саме вона принесла золото Іллі і в конкурсі ЄС.
На запитання «Чому саме ця тема?» молодий науковець відповідає:

– Бо людину часто цікавить те, чого вона не знає. Графами я почав займатися давно, попри те, що тема не вивчається у школі та навіть широко не розкривається в університетах. Основний результат нашої роботи – це те, що гіпотеза була сформульована для довільного графа, а ми звузили її для одного конкретного. Над цією темою працюватиму й надалі.