Четвер, 18 Квітня 2024 р.
26 Вересня 2014

КАНДИДАТИ, КАНДИДАТИ…

«Кандидаты, кандидаты, а я маленький такой», – так і тягне щоразу проспівати ці слова, перефразовуючи знамениту пісню Віллі Токарєва, коли починаєш роздумувати: а за кого голосувати на чергових (позачергових) виборах президента (парламенту). Цього разу вибори описуються двома словами, взятими в дужки в попередньому реченні.

КАНДИДАТИ, КАНДИДАТИ…У четвер зранку, коли писалися ці рядки, на сайті ЦВК світилися імена п’яти претендентів, які прагнуть представляти місто над Смотричем та два райони (Кам’янець-Подільський і Новоушицький) у найвищому законодавчому органі. Це троє безпартійних самовисуванців – 32-річний підприємець Віталій ДУБИЦЬКИЙ (син колишнього нардепа від нашого округу), 55-річний Олександр МАЗУРЧАК (колишній наш міський голова) та 49-річний Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО (чинний нардеп від нашого округу). Ще двоє кандидатів представляють партії: 50-річний голова райради Микола ЖОГАН – «Батьківщину», 33-річний начальник юридичного відділу виконавчого апарату райради Віктор ХУДНЯК – «Народний фронт».

Як правило, наше життєве коло обмежується роботою (якщо вона є), родиною та друзями, а ще якимось захопленням, якому віддаємо вільний час. Тож ми доволі слабко орієнтуємося, що робиться в місцевих коридорах влади (на рівні району та міста). А що вже казати про дуже далекі від нас перипетії великої політики у столичних коридорах влади. Ось тому і виникає асоціація з відомою пісенькою російського шансоньє.

Звісно, телебачення, радіо, газети й Інтернет підкидають нам чимало інформації про те, що коїться в ешелонах влади, але ці відомості досить неповні, суперечливі (дуже часто нам просто вішають локшину на вуха), тож без ретельного аналізу, на який потрібні час і досвід, з’ясувати реальну картину надто важко. Тож доводиться задовольнятися інтуї­цією, яка не завжди належно спрацьовує.

Але повернемося до п’ятірки наших зареєстрованих кандидатів. Кожен із них, кажучи словами Павла Тичини, «повний сили та одваги», тож сміливо може вслід за поетом гукнути: «Гей, життя, виходь на бій!». Кожний має певний досвід організаторської роботи.

І все ж із цієї п’ятірки виділяються два важковаговики, оскільки тільки вони мають реальний досвід роботи у високих київських структурах (цікаво, що обидва вони – Володимировичі). Тож можна припустити, що саме між ними розгориться реальна боротьба за єдину перепустку до Верховної Ради. І головною проблемою для виборців стане: як поставитися до того, що обидва достойники були свого часу членами ненависної нині багатьом Партії регіонів? Звісно, на цей рахунок є красива «відмазка»: на той час, щоб творити добро для людей, конче треба було бути «бійцем» провладної партії. І тут уже від нас залежить: задовольнить нашу душу таке пояснення чи ні?

Олег БУДЗЕЙ.


P.S. За станом на 19.00 25 вересня Центрвиборчком офіційно зареєстрував уже шість кандидатів по 193-му виборчому округу. До вищезгаданих п’яти кандидатур приєдналася підприємець і відома громадська активістка 30-річна Вікторія КОХАНОВСЬКА (самовисування).

Нагадаємо, що «Блок Петра Порошенка» по 193-му округу висунув кандидатуру Василя КОВАЛЬЧУКА, який очолює районну організацію «УДАРу», Радикальна партія Олега Ляшка – київського бізнесмена Анатолія МАЗУРЕНКА, «Правий сектор» – кам’янчанку Ольгу ЧЕРНІЙ. Але поки що їх не зареєстровано.

Також стало відомо, що ЦВК через недоліки в оформленні документів поки відмовило в реєстрації лідеру місцевих комуністів Петру ПРИСТУПІ.

За мандат нардепа також планують поборотися підприємець Артем ДЮДНЄВ, викладач податкового коледжу Уляна ЄЛЕНЧАК, кандидат історичних наук, професор Олександр ФЕДЬКОВ (К-ПНУ ім.Івана Огієнка), головний лікар Центру ПМСД Олександр ЧЕРНЕЦЬ, які днями подали документи до ЦВК.