Четвер, 28 Березня 2024 р.
28 Січня 2022

ПРАВОПОРЯДОК

ПРИСІКЛИ НЕЗАКОННИЙ ВИДОБУТОК

СБУ блокувала на Хмельниччині видобуток корисних копалин на території заповідника: збитки державі перевищують 430 млн грн.
За даними слідства, місцева приватна компанія, основним видом діяльнос­-ті якої є видобуток корисних копалин загальнодержавного значення, їх переробка та експорт, самовільно захопила земельні ділянки загальною площею близько 5 га. Попри те, що значна частина ділянки відноситься до природно-заповідного фонду, зловмисники організували на ній видобуток гіпсу та вапняку, не маючи необхідних для цього дозволів.
За попередньою оцінкою фахівців, із родовищ протиправно вивезено понад 30,5 тисяч тонн корисних копалин. Збитки, завдані державі від цієї діяльності, перевищують 430 млн грн. СБУ ініціювала низку експертиз для встановлення загальних збитків держави, включно з тими, що завдані екосистемі регіону. У ході 10 обшуків, проведених в офісних і виробничих приміщеннях компанії та за адресами мешкання підприємців, вилучено документи, що підтверджують протиправну діяльність.
Тривають слідчі дії в межах кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.197-1 (самовільне зайняття земель­ної ділянки та самовільне будівництво) та ч.3 ст.240 (порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України для з’ясування всіх обставин і причетних до оборудки осіб.
Викриття протиправної діяльності здійснювало Управління Служби безпеки України у Хмельницькій області спільно з Головним слідчим управлінням Національної поліції України за процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу генерального прокурора.

МІЛЬЙОНИ «РУБАЛИ» І ДО СУДУ ПОПАЛИ

За матеріалами СБУ судитимуть організовану групу, яка займалася незаконним вирубуванням деревини в НПП «Подільські Товтри», а також у державних і комунальних лісгоспах. Шкода навколишньому природному середовищу перевищує 4,2 млн грн.
Слідство встановило, що створив організовану групу мешканець Кам’янець-­Подільського району, який залучив до злочинної діяльності ще 6 осіб. До складу угруповання входили керівник під­розділу однієї з дорожніх служб і лісник, відповідальні за збереження насаджень. За неправомірну вигоду вони не вживали жодних заходів щодо припинення порубок та не повідомляли про це правоохоронні органи.
У червні 2021 р. правоохоронці затримали фігурантів «на гарячому»: вони намагалися вивезти чергову партію незаконно зрубаної деревини.

Пресслужба УСБУ у Хмельницькій області.


ДЕПУТАТА ЗА ГРАТИ?

21 січня колегія суддів Вищого антикорупційного суду визнала винуватим депутата Хмельницької облради VII скликання у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.15, ч.4 ст.190, ч.4 ст.27, ч.2 ст.15, ч.4 ст.369 КК України, та призначила йому покарання у вигляді 7 років позбавлення волі з повною конфіскацією належного йому на праві власності майна і позбавленням права обіймати виборні посади в органах державної влади й місцевого самоврядування на строк 3 роки.
Суд визнав доведеним пред’явлене обвинувачення, відповідно до якого ексдепутат Хмельницької облради вчинив підбурювання до закінченого замаху на надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, в розмірі 50 000 доларів США, за вчинення цією службовою особою в інтересах того, хто надає таку неправомірну вигоду, дії з використанням наданої влади і службового становища та закінчений замах на заволодіння чужим майном в особливо великому розмірі шляхом обману – шахрайство.
До набрання вироком законної сили обвинуваченому залишено без змін запобіжний захід у вигляді застави в раніше визначеному розмірі та додатково покладено процесуальні обов’язки, передбачені ч.5 ст.194 КПК України.
Вирок може бути оскаржений до Апеляційної палати Вищого антикорупцій­ного суду впродовж 30 днів із моменту його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Вищий антикорупційний суд.

За матеріалами Вищого антикорупційного суду.


ЛОВИЛИ РИБКУ, СПІЙМАЛИСЯ НА ГАЧОК

Прокуратура вимагає повернення державі частини земель НПП «Подільські Товтри» вартістю 6 млн грн.
Кам’янець-Подільська окружна прокуратура заявила позовні вимоги про повернення державі 3 га землі на території НПП «Подільські Товтри», що входять до Смарагдової зони України. Встановлено, що у вересні минулого року рішенням сесії Китайгородської сільської ради земельну ділянку із розміщеною на ній водоймою визнано комунальною власністю та передано для рибогосподарських потреб. Із метою збереження території та об’єк­та природно-заповідного фонду, прокуратура звернулася до суду. Позов перебуває на розгляді в Господарському суді Хмельницької області.

Пресслужба Хмельницької обласної прокуратури.