Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
22 Квітня 2022

ВЕРБУЮТЬ УКРАЇНЦІВ

Контррозвідка СБУ протидіє численним спробам вербування громадян України ворожими спецслужбами, які в умовах війни намагаються використовувати українців для збирання розвідданих, організації диверсій на фронті та провокацій у тилу.

Для залучення до злочинної діяльності громадян України спецслужби рф використовують різноманітні методи:
• погрози життю та здоров’ю;
• тортури і шантаж;
• банальний підкуп;
• поступове втягування у співпрацю «втемну».
Останній спосіб особливо поширений для пошуку потенційних зрадників серед жителів умовно мирних областей. У такому випадку перший контакт із російським «рекрутером» може відбуватися в соц­мережі або під час телефонної розмови. Вербувальник зазвичай видає себе за іншу особу і навіть може створювати враження справжнього патріота, який вільно спілкується українською мовою та доволі непогано обізнаний із нашою культурою і традиціями.
Непідготовленій людині важко розпізнати в новому знайомому співробітника спецслужби, адже вербувальники – досвідчені маніпулятори. Вони намагаються зіграти на людських почуттях і слабкос­тях. Спочатку схиляють співрозмовників до виконання безневинних послуг, а потім поступово їх вербують і підбурюють до деструктивних і злочинних дій.
Співпраця з ворожими спецслужбами є злочином проти національної безпеки. В умовах воєнного стану державна зрада карається позбавленням волі на строк 15 років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.
Водночас, якщо громадянин не виконував злочинного завдання проти України і добровільно повідомив владу про свій зв’язок з ворогом, то звільняється від кримінальної відповідальності.
Тому, як тільки ви зрозуміли, що стали об’єктом вербувального впливу ворожої спецслужби, негайно звертаєтеся до Служби безпеки України.
Ми подбаємо про вашу безпеку!

Управління СБУ у Хмельницькій області.