П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
28 Серпня 2020

ПОВЕРНУТЬ ЗЕМЛЮ БІЛЯ ЦЕРКВИ

Верховний Суд підтримав позицію прокуратури Хмельниччини про необхідність збереження пам’ятки архітектури національного значення.

За принципової позиції прокуратури постановою Верховного Суду залишено в силі рішення Кам’янець-Подільського міськрайонного суду, яким задоволено позовні вимоги Кам’янець-Подільської місцевої прокуратури про необхідність припинення не­законного використання землі в охоронній зоні пам’ятки національного значення «Покровська церква».
Підставою для прокурорського реагування стало те, що рішенням сесії міськради для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд 2012 року земельну ділянку площею 1 тис. кв. м, розташовану в середмісті Кам’янця-­Подільського, передано у власність місцевої мешканки.
Виявилося, що ця земля належить до охоронної зони пам’ятки національного значення «Покровська церк­ва», збудованої ще 1864 року, тому для неї встановлено особливий режим використання, та її виділення можливе лише за погодження Міністерства культури України.
Крім цього, надана ділянка розташована в межах прибережної захисної смуги р.Смотрич, де будь-яке будівництво забороняється.
У зв’язку із цим, діючи на захист інтересів держави, прокуратура звернулася до суду з вимогами визнати вказане рішення міської ради та державний акт на право приватної власності на землю недійсними, а також скасувати їх.
Переглянувши справу за касаційною скаргою прокуратури Хмельницької області, Верховний Суд позовні вимоги визнав обгрунтованими та позицію прокуратури підтримав.

Пресслужба прокуратури Хмельницької області.