П'ятница, 29 Березня 2024 р.
10 Вересня 2021

ПАРАЛІМПІАДА ВІДБУЛАСЯ УСПІШНО!

5 вересня в японському Токіо добігли до завершення XVI літні Паралімпійські ігри. Українські спортсмени показали другий результат в історії країни.

КРАЩЕ ЛИШЕ В БРАЗИЛІЇ

Усього на рахунку наших спортсменів 98 медалей: 24 золоті, 47 срібних і 37 бронзових. Це дало змогу посісти шосте місце в загальнокоманд­ному заліку. Краще атлети з України виступили лише 2016-го, коли привезли з Ріо-де-­Жанейро 117 нагород різного гатунку.
Найвдалішими виступа­ми відзначилися плавці – 43 медалі (14+18+11), а на дру­гому місці легкоатлети – 24 (6+15+3).
З огляду на загальну кількість нагород, здобутих спеціалістами водних доріжок, не дивно, що саме вони й виявилися найтитулованішими серед наших:
I – Максим Крипак – 7 медалей (5+1+1);
II – Андрій Трусов – 6 медалей (2+3+1);
III – Єлизавета Мерешко – 5 медалей (2+2+1);
IV – Денис Остапченко – 3 медалі (1+1+1).
Харків’янин Максим Кріпак узагалі не мав рівних серед усіх учасників ігор. Наш плавець здобув 7 паралімпійських ліцензій і перетворив їх у 7 нагород, що більше ніж
у будь-якого атлета цієї Пар­а­лімпіади. Для українця це вже друге схоже досягнення, п’ять років тому він виграв 8 медалей.

СКАНДАЛИ НА КОРИСТЬ УКРАЇНИ

Однак життя не буває без труднощів, і наші спортсмени потрапили в декілька неоднозначних ситуацій, з яких, на щастя, вийшли без втрат.
31 серпня бігун Ігор Цвєтов здобув срібло на дистанції 100 м, а на нагородженні відмовився від спільного фото з представниками ОКР, які посіли першу та третю позиції. На пропозицію від представників Паралімпійського комітету Росії все ж сфотографуватися з атлетами з РФ наш бі­гун відреагував відмовою.
– Хтось вбачає у цьому неповагу до конкурентів, а хтось – повагу до України. Кожному своє.
З Україною в серці, – написав пізніше Цвєтов на своїй сторінці у фейсбуку.
За декілька днів, коли Цвєтов знову був другим на ди­станції вдвічі довшій, а росія­ни знову виграли «золото» та «бронзу», представники ОКР уже не наближалися до українця.
А у штовханні ядра увагу до себе привернув 24-річний Максим Коваль із Черкаської області, який став найкращим. Проте не одразу.
Спочатку у цьому секторі тріумфував Мухаммад Зіяд Золкефлі з Малайзії. Він до того ж оновив свій попередній рекорд світу, штовхнувши снаряд на 17,94 м. Але українські та грецькі спортсмени помітили, що малайзієць і ат­лети з Еквадору й Австралії прибули до кімнати очікування із запізненням, та подали протест, який був прийнятий організаторами. Усіх трьох спортсменів було дискваліфіковано, а золота медаль і світовий рекорд перейшли до Максима Коваля. Срібло тут дісталося ще одному українцю Олександру Яровому.
Після цього на соціальні ме­режі спортсменів і НОК ви­лився шквал негативу від користувачів із Малайзії. Але, схоже, це не надто засмутило чемпіона.
– Мені однаково. Запізнилися – то запізнилися. Умови для всіх однакові, – наводить слова Максима Коваля «Суспільне».
А міністр молоді та спорту Ва­дим Гутцайт заявив, що пар­алімпійці отримають призові в тому ж розмірі, що й олімпійці. Золота медаль – 125 тисяч доларів, срібна – 80, бронзова – 55.

Олександр ЩЕРБАТИХ.