Четвер, 25 Квітня 2024 р.
1 Жовтня 2021

ЖИТТЯ – У КАМ’ЯНЦІ, ГРА – У ДУНАЇВЦЯХ

Місто все ще очікує на появу власного професійного футбольного клубу. Проте в Кубку України з футболу вже є представник району – «Епіцентр» із Дунаївців. У 1/16 фіналу 23 вересня команді з Кам’янеччини протистояв харківський «Металіст 1925», який декілька днів перед грою провів у Кам’янці-Подільському.

ПОБАЧИЛИ МЕРА ТА ФОРТЕЦЮ

Новачок української Прем’єр-­ліги здійснив своєрідне західноукраїнське турне. 19 вересня команда з’їздила до Львова, де у чемпіонаті розписала мирову 0:0 з містянами, в четвер зіграла проти «Епіцентру», а вже 26 ве­ресня вирушила в гості до чернігівської «Десни», на матч чергового туру УПЛ.
«Металіст 1925», що наразі посідає 9 місце серед найсильніших в Україні, прибув до нас 20 вересня і провів вечірнє тренування на стадіоні К-ПНУ. Наступного дня гравці та персонал клубу прогулялися вулицями міста, відвідали Стару фортецю, зустрілися з головою Кам’янець-­Подільської міської громади Михайлом ПОСІТКОМ.

КЛЮЧ ДО УСПІХУ  – РЕАЛІЗАЦІЯ ТА МІНІМУМ ПОМИЛОК

 Валерій КривенцовГоловний тренер «Металіста 1925» Валерій КРИВЕНЦОВ поділився з «Подолянином» враженнями від початку сезону і планами на найближчі поєдинки.

– В’ячеславе Сергійовичу, вліт­ку команда дебютувала в УПЛ. У чому різниця між «елітою» і пер­шою лігою?
– У рівні виконавців, бо в Прем’єр-­лізі інші швидкості.
– А як можна оцінити виступи команди на старті сезону?
– Ми мали досить важкий календар, але навіть у програних поєдинках могли набирати залікові бали, проте десь не щастило. Маємо свій шлях, ним ідемо, не хапаємо зірок із неба, але намагаємося вдосконалюватись.

– Чого ж не вистачало для позитивного результату?
– Голів, тобто реалізації. В матчі проти «Колоса» мали два хороші моменти, але не використали їх, а наприкінці пропустили та програли. В Полтаві програвали – 1:0, заробили пенальті, який не реалізували. Із «Шахтарем» відпустили гравця під час розіграшу кутового і знову пропустили, програли. Тобто, все криється в деталях.

– У липні Ви казали, що потрібен новий форвард. За цей час у команді з’явилися Марлісон та Ілля Зубков. Вони вже вписалися в команду?
– Вони в колективі недовго, але в них є потрібні ігрові якості та старання. Проте ми розуміємо, що на такому рівні потрібна елементарна зіграність, для якої ще трохи не вис­тачає часу.
– Однак із позиції глядача здаєть­ся, що команда починає краще грати в обороні.
– Захищається та атакує вся команда, тому потрібно дивитися, з чого починаються атакувальні дії суперника, як ми йдемо у напад і перебудовуємо свою гру. Ми знаємо власні маневри і гру.

– Сьогодні «Металіст 1925» – у турне Західною Україною, де зіграє три матчі за вісім днів. Чи не вплине це на готовність команди?
– Не повинно, оскільки ми маємо 20 гравців, тож можемо застосовувати ротацію. Так, 19 вересня зіграли складний матч у Львові, а декого будемо берегти для чемпіонату.

– Чого очікуєте від «Епіцент­ру»?
– Ми не готувалися по-особливому, але знаємо суперника як доб­ре організовану команду, яка спрямована на підвищення в класі. У них хороші гравці, є багато досвідчених футболістів. Наприклад, нападник Руслан Івашко або цікавий швидкісний легіонер ліворуч на фланзі Барбоза да Сілва, гравці центральної частини поля намагаються багато комбінувати. Тобто, суперник сильний і небезпечний при стандартних положеннях. А враховуючи рівень українського чемпіонату, різниця між елітним дивізіоном і командами першої ліги й окремими другої ліги несуттєва. Багато залежатиме, зважаючи на кубковий статус гри, від налаштування, самовіддачі, спрямованості на ворота суперника і, звичайно, від якомога меншої кількості помилок.

ДУНАЇВЦІ НЕ ПОДАРУНОК

У день матчу Валерій Кривенцов дотримав слова щодо ро­тації, а стартовий склад «Металіста 1925» зазнав аж 9 змін у порівнянні із зустріччю проти ФК «Львів».
Харків’яни зі старту забрали м’яч під свій контроль. Це не стало сюрпризом для підопічних Олега Надути, оскільки дунаївчани почали вдало працювати другим номером та організовувати небезпечні контратаки. На 6 хвилині Владислав Крав­ченко з-за меж штрафного майданчика пробив точнісінько в руки Денису Шеліхову. За 4 хвилини пробивав Барбоза да Сілва, але «Металіста 1925» знову врятував воротар.
Невдовзі контроль м’яча допоміг гостям відсунути гру із власної половини поля. Гаряче у штрафному дунаївчан стало на 16-й хвилині, коли Антон Савін виконав навіс із флангу, а Андрій Ременюк завдав подвійного уда­ру. Спочатку півзахисник харківської команди бив головою з близь­кої відстані – парирував кіпер «Епіцентру» Чернобай, а згодом виграв підбір і пробив вище від воріт.
У наступні 10-15 хвилин гості ще сильніше підняли темп гри.
І в момент закінчення першої третини ігрового часу це допомогло харківським футболістам створити чергову небезпеку. Максим Задирака здійснив передачу з флангу, а Артур Западня вдарив вище від воріт. Однак саме після цього епізоду гра почала вирівнюватися, а господарі змогли закінчити першу час­тину гри точним ударом Барбози, «Металіста 1925» і тепер врятував голкіпер.
У другій частині матчу вже «Епіцентр» заволодів м’ячем, а довгий час атаки з обох сторін за­вершувалися напівмоментами. Відчуття, що нас очікує 30 додат­кових хвилин, наростало. Змінити все на користь місцевого клу­бу намагався вихованець Ка­м’я­нець-Подільської ДЮСШ №2 Алі­шер Якубов, який з’явився на по­лі на 59-й хвилині, на 62-й отримав жовту картку, а на 78-й не зу­мів розстріляти ворота харків’ян. Прицільно пробити в падінні головою завадив захисник гостей Денис Шершень – надалі 0:0.
«Не забиваєш ти, забивають тобі» – поширене футбольне при­слів’я спрацювало за п’ять хвилин. Захист «Епіцентру» не розібрав гравців суперника у своєму штрафному – Андрій Ременюк замкнув простріл Дмитра Крись­ківа – 0:1. Це був не останній епізод зустрічі, гідний уваги. На 87-й хвилині в.о. головного тренера господарів Олег Надута випустив на поле згаданого Валерієм Кривенцовим Руслана Іваш­ка. Уже на 92-й хвилині форвард вдало підхопив м’яч у штрафному майданчику та закрив його корпусом, що й спричинило контакт із захисником. Івашко впав. Вердикт судді – жовта за симуляцію. А через 120 секунд головний арбітр Володимир Новохатній дав фінальний свисток. 1:0 – «Металіст 1925» потрапляє до 1/8 фіналу, де зустрінеться з «Олександрією». А на «Епіцентр» чекає чемпіонат України серед команд другої ліги.
Згодом тренери вийшли до преси, аби підбити підсумки протистояння.
– Можливо, забито мало м’ячів, оскільки обидві команди мали достатньо моментів. Наприкінці дався взнаки клас суперника, – розповідає в.о. головного тренера дунаївчан Олег Надута. – Вони нас дотиснули. Суддя міг і поставити пенальті, але це вже не має жодного значення, бо рахунок – на табло. Однак, вважаю, що за грою ми не поступалися команді Прем’єр-ліги.

Олег Надута– У першому таймі команда добре вибігала в контратаки. Це ігровий стиль команди чи результат підготовки до гри з харків’янами?
– У другій лізі ми граємо переважно «першим номером», але десь передбачали, що саме вони будуть так грати. Хотіли й сьогодні заволодіти ініціативою, але іноді
не все виходило в організації гри. Тому довелося сісти на свою половину поля і грати в контратакувальний футбол.

Валерій Кривенцов також говорив про помилки, та, здалося, вже думав про гру з «Десною»:
– Сьогодні була справжня куб­кова гра. Думаю, всі бачили, що супер­ник був непростий, але ми створили декілька моментів, і рахунок мав бути іншим, – каже настав­ник «Ме­таліста 1925». – Готуємося далі.

– Склалося враження, що з кінця першого до середини другого тайму команда віддала іг­рову ініціативу. Це була «ігрова аритмія» від представника «еліти» чи наслідок вдалих дій гос­подарів поля?
– Ні, ми не хотіли віддавати іні­ціативу, проте «Епіцентр» якісно виходив з оборони, це був наслідок наших помилок.

– Валерію Сергійовичу, Ви застосували ротацію. Наскільки задоволені гравцями, які отримали шанс?
– Хтось проявив себе краще, хтось – гірше, але я чекав більшого. Завжди очікую від гравців більшого. Фрагментами команда вигля­дала непогано, однак у де­яких епізодах були провали в тактичних елементах. Маю інформацію для роздумів.

За декілька днів колективи зіграли свої матчі у чемпіонаті України. Харків’яни у Чернігові здолали «Десну» – 2;1, а «Епіцентр» був кращим за «АСФК Київ» – 1:0.

Олександр ЩЕРБАТИХ.