П'ятница, 29 Березня 2024 р.
31 Липня 2020

ТАРИФ ПОДОРОЖЧАВ, АЛЕ НЕ НАБАГАТО

21 липня в АТ «Хмельницькгаз» відбулася пресконференція, де по­яснювалось, як змінились із 1 липня платіжки за доставку газу для споживачів Хмельницької області.

Спікер заходу – фінансовий директор Олександр ХРАПИЦЬКИЙ – розповів, що за попередні 5 років тариф на розподіл газу залишався незмінним, що вкрай негативно позначилося на діяльності газорозподільної компанії, неможливості виконувати необхідні заходи Інвестиційної програми та утримання в належному технічному стані газорозподільної системи Хмельницької області, протяжність якої – близько 18 тис. км.
Керівник відділу продажів Ольга ЮФІМЕЦЬ поінформувала, що з січ­ня поточного року державний регулятор НКРЕКП встановив тариф для АТ «Хмельницькгаз» на рівні 1, 044 грн за 1 куб. м, а з 1 липня – 1,104 грн із ПДВ. Також продемонструвала на прикладі платіжок незначне вирівнювання тарифу для різних категорій споживачів.
Наприкінці 2019 року, вперше за попередні роки, НКРЕКП затвердила двоетапний перегляд тарифу на розподіл: із 1 січня та з 1 липня 2020 року. Це було зроблено з метою зменшення фінансового навантаження на споживачів газу в зимовий період. Однак із 1 липня державний регулятор значно зменшив очікуваний тариф на розподіл (доставку) газу споживачам, що не дозволить АТ «Хмельницькгаз» та іншим операторам ГРМ України покри­-ти фактичні витрати на надання послуги навіть при збереженні нинішніх цін на газ. Як наслідок – «Хмельницькгаз» не зможе погасити в повному обсязі
існуючі збитки з розподілу природного газу за 2014-2019 рр. в розмірі 544,5 млн грн без ПДВ. Окрім того, за поточний рік збитки ще й, вочевидь, зростуть на 21,5 млн грн у частині при­д­бання технологічного газу.
– Рішення скоротити з 1 липня 2020 року тарифи на розподіл газу не дозволить газорозподільній компанії в повному обсязі покрити всі фактичні витрати навіть при збереженні діючих цін на газ. Аби підприємство змогло повноцінно працювати, чинний тариф мав би бути на рівні 1,79 грн із ПДВ за 1 куб.м розподілу природного газу, – зауважує Олександр Храпицький. – Тому таке незначне вирівнюван­ня тарифу вперше за 5 років знову не дасть можливості підняти на необхідний рівень безпеки зношену газорозподільну систему області.
Наразі, аби спростувати фейки про шалені цифри у платіжках споживачів за доставку газу з 1 липня, проаналізуємо платіжки споживачів по кожній із категорій споживання природного газу в Хмельницькій області.
Домогосподарства з газовою плитою. Протягом І півріччя домо­господарство сплачувало щомісяця за доставку 9,86 грн, а з 1 липня – 10,42 грн. Різниця – 0,56 грн на місяць.
Домогосподарства з плитою та колонкою. Протягом І півріччя сплачували щомісяця за доставку 23,06 грн. З 1 липня – 24,39 грн. Різниця – 1,33 грн на місяць.
Домогосподарства з автономним опаленням. Якщо у І півріччі домо­господарство сплачувало щомісяця за доставку 90,08 грн, то з 1 липня – 95,25 грн. Різниця – 5,17 грн на місяць.
Як бачимо, середній чек за доставку газу набагато менший від плати за мобільний зв’язок і пляшки води чи філіжанки кави.
Наразі АТ «Хмельницькгаз» звертається до споживачів із проханням вчасно, до 20 числа місяця, розраховуватися за доставку газу, аби ці кошти реалізовувати на виконання капітальних ремонтів та заміну газопроводів, встановлення газорегулюючого обладнання, роботу екстреної служби 104 тощо. Адже кошти з тарифу на розподіл газу є головним джерелом функціонування газорозподільної компанії та підтримки в належному технічному стані газорозподільної системи області протяжністю близько 18 тис. км. Адже на 1 липня борги споживачів складають понад 22 млн грн.

Пресслужба АТ «Хмельницькгаз».