Середа, 24 Квітня 2024 р.
4 Вересня 2020

ПАМ’ЯТНИКИ ГРОШАМ

Розтрощені пандуси, побиті сходи, зіжмаканий ліно­леум, стіни з тріщинами та дроти, що стирчать зі стін, відсутність за несплату електроенергії. Це опис не старого закинутого приміщення на висілках району, а новень­ких амбулаторій загальної практики сімейної медицини в Шутнівцях і Вихватнівцях, які помпезно відкривали менше як рік тому – в листопаді та грудні 2019 року. Тут планували приймати сотні пацієнтів, а лікарям мали дати житло. Але завадила всьому цьому криворукість і безгосподарність. Лікарі зібрали пожитки і пішли приймати пацієнтів у старих приміщеннях, де працювали досі…

На масштаби трагедії, а точніше – на викинуті на вітер мільйони гривень, їдемо дивити­ся разом із головою Кам’я­нець-Подільської РДА Анато­лієм БЕРНАШЕВСЬКИМ, його першим заступником Ніною ФА­БІЯНСЬКОЮ, головним лікарем районного Центру ПМСД Станіславом РОСТЕЦЬКИМ.
Перші по дорозі Шутнівці. Подвір’я амбулаторії встелене плиткою, але таке враження, що нею десятки років танки їз­ди­ли. Розтрощеними пандуса­­ми – то точно. Каналізація про­сіла, хоча нею практично ні­хто не користувався, а зливова яма вже повна, її навіть не додумалися закрити. До того ж вона під самим парканом, за яким – чагарники, тому, як до неї дістати­ся, щоб викачати, – невідомо.
– На кожному кроці недоробки: вода з «ливньовки» тече під стіну, тому всередині вже почав пану­вати грибок, напевно, від вологи і новенький лінолеум скрутився. Дроти висять на стінах як ззовні, так і всередині. Вісім мільйонів гривень витратили на цей пам’ят­ник грошам, частину з них – мільйон гривень – виділила Слобідсько-Кульчієвецька ОТГ із місцевого бюджету, – розповідає Анатолій Бернашевський. – Але така безгосподарність вражає. Приблизно такі ж суми витратили й на Вихватновецьку амбулаторію. Китайгородська ОТГ зі свого не надто багатого бюджету виділяла таку колосальну суму. А там ситуація не краща.
На запитання «Хто ж у цьому винен?» відповіді шукаємо також разом.
– Об’єкт ще не зданий в експлуа­тацію, але декларація на завершення будівництва вже підписана. Інспекція архібудконтролю підтвердила, що об’єкт готовий до експлуатації, – пояснює Ніна Фабіянська. – Слобідсько-Кульчієвецька ОТГ з такими недоробка­ми амбулаторію на свій баланс не приймає, бо якщо прийме, то сама муситиме все доробляти, а це, напевно, ще з півтора мільйона гри­вень. Керівництво громади склало дефектний акт, повідомивши, що поки не ліквідують проблеми – не приймуть. Ціле літо минуло, а до будівництва ніхто й не брався. І на ПМСД ми цю будівлю передати не можемо. От і маємо замкнене коло: 8 мільйонів стоять, а толку немає. Були ми тут наприкінці липня, і як було все недороб­лене, так і залишилося. Навіть гірше стало, бо ще й електрику вимкнули за несплату. Виконавець робіт поки не здасть в експлуатацію споруду, повинен платити за електроенергію.
– А тут і до роботи не береться, і за комунальну послугу перестав платити. Чуємо від нього лише обіцянки, – продовжує Ніна Францівна. – Розпорядником коштів і замовником робіт виступило державне підприємство «Хмельницька обласна служба єдиного замовника». Вона й наймала таких майстрів для роботи.
У Вихватнівцях зі стелі стирчать «непритомні» дротиТелефонуємо ми до розпорядника коштів. Директор держпідприємства Андрій КОЛЕСНІК пояснив, що про проблему знає і має важелі впливу на підрядника.
– Листа підряднику я написав, але питання там у РЕМі, бо лікарі заїхали в амбулаторії, а на баланс їх ніхто не взяв. Нині підрядник закриває питання з РЕМом, гарантійний термін у нього ще є, тому найближчим часом усуне недоліки. Відповідь в усній формі він надав, що впорається з цим за два тижні, – каже Андрій Васильович.
На декілька тижнів пізніше від Шутнівецької, на початку грудня, перерізали червону стрічку і у Вихватновецькій амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Грала музика, запускали кульки. Вже тоді зрозуміли, що щось не так, бо від потужної музичної техніки вибило електрику. Нині працівники амбулаторії, наче сироти, приймають делегацію з району. Електрики немає, без неї немає й води, бо насос качав її з сусідньої криниці. Центральні двері відчинити не можуть, заходимо через інший вхід. Тут практично такі ж проблеми, як і у Шутнівцях. Воно й не дивно, бо виконавець робіт той самий: каналізація, дроти, хвіртка проблемні. Гінекологічний кабінет без замка, його зняли і переставили на центральний вхід. Правда, і там він не працює. А от пандуси тут поки що в нормальному стані.
А хто «вилікує» плитку в Шутнівцях?Завідувач амбулаторії Броніслав ЯКУБОВСЬКИЙ разом із персоналом проводять сумну екскурсію, вказують на тріщини в новенькій будівлі, скаржаться на брак розеток. Кажуть, що поки було світло, приймали пацієнтів щовівторка та щоп’ятниці, бо вихватновецькі люди почали протестувати, мовляв, така велика споруда стоїть, а медики їх не приймають. Але вимкнули світло, а разом із ним і життя новозбудованого медзакладу.
– Без електроенергії та води вже нічого тут не зроблю. Повернувся до Китайгорода і з жахом думаю про опалювальний сезон. Адже в амбулаторії скрізь електроконвектори. А як вони працюватимуть усі разом, якщо нині вмикаю один, а він вибиває електроенергію в усій будівлі. Кажуть, що технічні умови одразу були неправильно спроєктовані, – пояснює лікар.
До речі, Броніслав Станіславович сорок п’ятий рік у медицині. Він мріє, що до села приїде молода пара медиків йому на заміну, житло вже, здавалося б, є. Але… Тут не те що жити, а працювати немає де. І, здавалося б, гарний проєкт із перспективою розбився через байдужість і непрофесіоналізм. Але, попри ці нинішні незгоди, лікар обіцяє, що навесні насадить троянд, гарних дерев, і все тут ще буде добре. Головне – усунути недопрацювання.