П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
18 Грудня 2020

ГАЗ МОЖНА КУПУВАТИ І ДЕШЕВШЕ

Чи можна зекономити на блакитному паливі під час опалювального сезону? Виявляється, що так. Переваги менших сум у платіжках за газ уже отримують кам’янчани з індивідуальним опаленням, котрі відчули всі плюси ринку газу, не побоялися ризикнути і змінили газового постачальника. Якщо ре­гіональні газзбути вже з листопада торгують газом за ціною майже 9 грн за куб, то на цей же період у деяких інших постачальників вона привабливіша і нижча. Словом, газ тепер став таким же товаром, як хліб, молоко чи гречка. І кожен із нас іде по ці продукти в той магазин, де йому вигідніше.
У наших читачів виникло чимало запитань щодо нововведення: як змінити газового постачальника, скільки це займе часу, чи потрібно купувати новий лічильник і викопувати старі газові труби облгазу, чи не зникне субсидія від таких радикальних дій, чи не зростуть згодом тарифи в нового постачальника? Відповіді шукали журналісти «Подолянина».

ГАЗОМ ТОРГУЮТЬ ЯК ТОВАРОМ

Отож, розпочнемо з моменту, завдяки якому власники індивідуального опалення отримали газовий джек-пот. Нові газові правила вступили у дію з 1 серпня – відтоді в Україні запрацював ринок газу, держава перестала регулювати його вартість, а у споживачів нарешті з’явилася можливість скинути ярмо газового монополіста – регіональних газзбутів. Тепер, власне, постачальники самостійно вимальовують ціну блакитного палива і нею заманюють клієнта. На думку експертів, від такої схеми виграють насамперед споживачі, адже якщо ціна чи якість їх не влаштує, вони знову можуть змінити постачальника. І робити це мають право, скільки їм заманеться, бо обмежень в українському законодавстві щодо цього питання немає. Людина може хоч щороку обирати собі постачальника. А той у свою чергу тепер мусить боротися за кожного клієнта, приваблюючи вигіднішими тарифами чи акційними пропозиціями.
Власне, у Європі вже давно працюють за такими прави­лами. Там населення без проблем може змінювати постачальника комунальних пос­луг, якщо тарифи в нього ниж­чі, а послуга – якісніша. Достатньо подати від­повід­ну заяву до нового постачальника – і через декілька днів можна стати його клієнтом. Україна пішла за таким же принципом. Тепер і в нас є з кого обирати – свої послуги українцям пропонують близько 50 постачальників газу. Перевірити, чи компанія має право на постачання газу, можна на сайті НКРЕ. Ознайомити­-ся із ними можна на сайтах га­зових постачальників. А також завітавши на сайт консульта­ційного центру для населення «ГазПравда» (gazpravda.com.ua). Тут, до речі, можна отри­мати онлайн-консультацію фахів­ця, знайти необхідні документи тощо.

ЗМІНИТИ ГАЗОВОГО ОПЕРАТОРА МОЖНА ЗА ГОДИНУ!

Суттєві переваги від зміни газового оператора вже відчув житель нашого міста Олександр. Каже, що зробити це можна швидко, безпечно і без проблем – фактично у три кліки. Головне – не розгубитися на газовому ринку, ретельно проштудіювати запропоновані пропозиції, обрати оператора і підписати з ним контракт.
– Відверто кажучи, облгази, мабуть, забули, в якій країні живуть, що встановлюють такі захмарні тарифи, – розповідає кам’янчанин. – На жаль, 60% українців перебувають за межею бід­ності, тому тарифи на комунальні послуги мають бути відповідними. Коли вирішив обрати оператора на газовому ринку, ознайомився із пропозиціями і зупинився на компанії «Taс-Energy», оскільки вони про­понували укласти контракт саме на опалювальний період і ціну запропонували нижчу на 2 гривні, ніж «Хмельницькгаззбут». Інші оператори пропонували контракти на триваліший термін, що мене не влаштовувало. До речі, після завершення опалювального сезону вирішуватиму, в кого купуватиму блакитне паливо надалі. Представники «Taс-Energy» консультують населення в телефонному режимі. Я подав перелік необхідних документів. На мою електронну адресу надійшов договір, я його роздру­кував, підписав, сфотографував, відправив назад і став їхнім клієнтом. Навіть не потрібно цифрового підпису. Все робиться впродовж години. Правда, якщо в людини є заборгованість перед «Хмельницькгаззбутом», потрібно її погасити.
Економію вже відчув. За листопад сплатив за куб газу 6,72 гривні, а в «Хмельницькгаззбуті» ціна становила вже майже 9 гривень. Я спалюю за опалювальний сезон 1500 кубів, і якщо підрахувати, то економія – понад 3000 гривень.
Завдяки вільному ринку вартість газу буде зменшуватися, оскільки пануватиме конкуренція. Нині споживачі можуть вільно обирати, з ким вигідніше працювати і в кого газ купувати.
Експерти радять розпочати процес зміни з детального ви­вчення пропозицій від газових постачальників. Тут слід звернути увагу, чи є в газопостачальній компанії клієнтська інфраструктура – представництва, кол-центри, онлайн-оформлення, аби не довелося витрачати додаткових коштів на поїздки для вирішення робочих питань.
Далі слід убезпечитися від стрімкого росту цін: обирати пропозиції з фіксованою ціною на сезон, тобто на шість або на дванадцять місяців. Способи оплати можуть бути різними: передоплата, поступова оплата чи щомісячна.
Процес зміни постачальника газу наразі спрощено. Достатньо подати постачальнику заявку із певним переліком документів: на право власності приміщення, де знаходиться обладнання газоспоживача, паспорт, ідентифікаційний код та спе­ціальний код, який привлас­нюється кожному споживачу на газовому ринку.

СУБСИДІЯ НЕ ЗНИКНЕ

Нові правила на газовому рин­ку породили і низку міфів. Зокрема, в багатьох кам’янчан, які отримують субсидію, є побоювання, що виплати можуть припинити. Втім у департаменті соціального захисту населення міськради запевнили, що такі чутки безпідставні.
– Ніхто субсидію не забере, – коментує заступниця начальника відділу соціальних гарантій, ком­пенсацій та у справах сім’ї Анна МЕДВЕДИК. – Якщо отри­мувач субсидії змінив газового постачальника, то впродовж місяця мусить повідомити нас про зміну надання житлово-комунальної послуги. Тоді ми змінюємо наз­ву постачальника. Єдине, що мо­же зазнати змін, то це розмір субсидії. Оскільки наразі ми прово­димо нарахування, беручи до уваги ціну «Хмельницькгаззбуту», яка в листопаді-грудні становить 8,88 гривень за куб, а зі зміною газового оператора опиратимемо­ся на їхні тарифи, прописані в договорі.

ІЗ «ХМЕЛЬНИЦЬКГАЗОМ» НЕ ПРОЩАЄМОСЯ

Правда, кожен, хто зважиться на зміни, має усвідомити, що змінити можна лише газового постачальника, а не газорозподільну компанію, якій ми спла­чуємо за доставку газу. Саме ця компанія опікується трубами, які змінювати не потрібно. Ця послуга залишається незмінною.
– Якщо постачальника спожи­вачі можуть змінити, то газороз­подільна компанія – єдина із доставки газу, обов’язки якої ви­значені державою, і це є природ­на монополія, яку неможливо змінити, – зазна­чила в коментарі «Подо­лянину» прессекретарка АТ «Хмельницьк­газ» Леся АНД­РЕЙКО. – Послуги з розподілу доставки газу на території Хмельницької області, крім Шепетівки і Шепетівського району, визначені за єдиною газорозподільною компанією – АТ «Хмельницьк­газ». Тому тут усе залишається незмінним. Кожен споживач має спла­чувати за окремим рахунком за доставку
газу, вартість якої залежить від обсягів споживання блакитного палива за весь газовий рік. Наразі тариф
становить 1,104 грн.
Недавно на сайті «ГазПравди» з’явилася інформація, що тарифи на доставку газу з нового року можуть підвищитися. НКРЕ на своєму засіданні 9 грудня схвалила чергові проєкти постанов про встановлення нових тарифів для операторів газорозподільних мереж із січня 2021 року. Йдеться про 21 компанію, зокрема і «Хмельницькгаз». Згід­но з проєктами постанов регулятора, в середньому вартість розподілу газу з наступного року може подорожчати в 1,7 разу. Наразі чинний тариф АТ «Хмельницькгаз» за доставку становить 1,104 грн, а може підвищитися до 2,15 грн.